Свързани новини

26.09.2016 12:09

Скопие: Паметникът на Каймак-Чалан е незаконен

Видян 980 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според македонските власти паметната плоча на Каймак-Чалан, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е поставена незаконно.В официално съобщение на македонското външно министерство се казва:


"Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите."


Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото, на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.


Миналата седмица македонският журналист Миленко Неделковски пусна във Фейсбук снимки как лично той разрушава българския паметник, поставен от наши военни през месец май. След острите реакции в България той пусна и саркастично видео, в което осмива българските реакции и не изразява притеснение, че може да му бъде отказан достъп до България. Според него България се слави с комунистически сгради и прекрасни градове като Перник и Радомир.


Македонският премиер Емил Димитриев е уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие са взели необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан.


Борисов нарече извършителя й Миленко Неделковски "будала" и заплаши Македония, че ще има сериозни проблеми с влизането си в ЕС и НАТО.


"Това да чупят с чукове паметници български - ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония - изпратихме и пожарна, и води, и храни, и всички македонци бяха доволни от това, с което България им помогна", каза Борисов.


Той припомни, че Министерски съвет гласува 300 000 лева за помощ на Македония.


И това ли заслужава българинът? Че ние се отнасяме братски към тях, а да излезе този и да троши плочата. Това подпомага ли нашата дружба? Подпомага ли интеграцията на Македония в Европейския съюз? Ми утре ние трябва да гласуваме за тях!, допълни премиерът.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец