26.09.2016 09:39

Държавата върти незаконен бизнес с лекарства за милиони

Видян 5050 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската държава, чрез своята фирма Бул-Био продължава да прави незаконно производство и износ на ваксини за Турция, доказа с документи Валя Ахчиева. Именно от нея тръгна зимният скандал по темата, заради което предаването й Открито беше спряно от ръководството на БНТ. Въпреки общественото недоволство и прокурорската проверка обаче държавната фирма продължава да произвежда и да изнася нелегално медикаментите. По сигнал на Ахчиева прокуратурата прави внезапни проверки на 1 и 4 юли, при които залавя над 1 милион "голи" ампули в момента на производството и складирането им в база на Бул-Био в софийското предградие Суходол. Изпълнителната агенция по лекарствата констатира, че няма разрешение нито за производството на ваксините, нито занаправат им в нерегламентирано помещение - склад, а не лаборатория, няма разрешение и за използването на неквалифициран персонал за целта. На всичко отгоре държавната фирма не може да покаже и договор, по който изработва продукцията. Осъзнал скандала, министър Петър Москов иска на 15 юли вътрешен одит в министерството на подчинената му фирма Бул-Био. Държавното дружество привиква в София турската гражданка Берна Сезер, заместник-шеф на Тюрк Илач, за да сключи на 19 юли липсващия договор за поръчка на стойност 5 461 684, 85 лв. Те никога не са платени, а още по-лошото - не са потърсени от държавната ни фирма, която работи за наша сметка и разходите й се плащат от данъкоплатците. Фирмата пише на прокуратурата с настояване задържаните незаконни ваксини да й бъдат върнати, което категорично е отказано, след като магистратите се съветват с агенцията по лекарствата, която на 19 август изрично отговаря, че ваксините "не следва да бъдат освобождавани". И този опит за замазване на скандала не минава. Министърът праща сигнал до главния прокурор за разследване на множество пропуски в работата на Бул-Био срещу управителя Любомир Димитров. От документа се разбира, че зимните дарения на български ваксини за Турция не само са били незаконно изнесени. Те са изцяло нелегални. Защото министърът твърди, че "за направените дарения липсват правила за регистриране и не са осчетоводени". 


Сензационна е и турската връзка на българската държавна фирма, заради която са извършени незаконните дейности. Подписалата договора, който не успява да узакони производството на ваксините Тетадив тази година Берна Сезер, е стара познайница на съдебните ни власти. Фирмата, на която е зам.-шеф и като такъв е посрещната на летище София със служебната кола на Бул-Био от персоналния шофьор на управителя на държавното дружество, на което плащаме сметките като данъкоплатци се нарича Тюрк Илач. Тя е поела търговията с Бул-Био от фирмата Фарматурка. Защо? На 12 октомври 2011 г., когато здравен министър в първия кабинет на ГЕРБ е д-р Стефан Константинов - виден критик на Москов, на летище София е задържан в компанията на същата Берна Сезер турският гражданин Мехмед Берак Батал. Причината е пренасяне на недекларирани 349 800 американски долара. За какво биха могли да послужат толкова много недекларирани пари? Според версията на Ахчиева е много възможно да става дума за подкуп. Което би могло да обясни и особената грижа за двамата турски граждани, въпреки тежестта на извършеното.


По българското законодателство това е валутно престъпление в особено големи размери. Берна Сезер получава услугата да не бъде подведена под отговорност като съучастник, въпреки че му е придружител, а е привлечена за свидетел. Както в други подобни случаи, българският съд допуска турският престъпник да бъде пуснат под гаранция. И той веднага напуска страната. След това започва задочно дело срещу него. На него не се явява свидетелката Сезер. Нито пък при последващите й идвания в България някой я търси за обяснения, включително през юли тази година.


Делото е приключено през юли 2013 г. Интересно е, че в неговия край съдия Даниела Тошева не осъжда, а нарежда арест на Мехмед Берак Батал на територията на България, след като е отлично известно, че той е в Турция. Не се използва възможността, която дава спогодбата за правна помощ между двете страни турският гражданин да бъде заловен в родината му.


Правата на оглавяваната от него фирма преминават към онази, в която е шефка спътницата му Берна Сезер, а държавното ни дружество Бул-Био продължава с пълна пара да работи незаконно в интерес на турската страна.   


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.