Свързани новини

21.09.2016 11:36

Думите на Толстой, че ще купи България, запалиха спор в парламента

Видян 1373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Думите на бъдещия депутат от Единна Русия Пьотр Толстой, че ще купи цяла България, запалиха остър спор в пленарната зала на НС между мнозинството и БСП. Повод станаха декларации на ГЕРБ и РБ за изказването на руския политик.

Реформаторите квалифицират като посегателство срещу националната ни сигурност, демократичния ред и националното ни достойнство "поредното руско арогантно депутатско изявление".

От името на ПГ на Реформаторския блок днес говори зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов. РБ призовава българските институции в лицето на правителството и МВнР да поискат официалната позиция на Кремъл и на руското посолство в София по повод думите на "настоящия товарищ Толстой".

Думите на руския депутат, подчерта зам.-председателят на парламента, не са просто политическа провокация, политическа лудост на непремерената фраза или израз на отчайваща политическа неграмотност. Това била "политическа тактика, приета от най-високата позиция от руската държавна машина в контекста на водената от Москва глобална, хибридна война срещу свободата и демокрацията в световен мащаб".

Реформаторите разкритикуваха и социалистите за руските знамена край язовир Копринка. Те развяха руското знаме с имперски орел, вместо българското, упрекна колегите си от ляво Иван Иванов.

Като недопустими определи изказванията на Пьотр Толстой зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, цитирана от агенция „Фокус“. Тя прочете декларация от името на групата.

„Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партията „Единна Русия“ да се извини публично за провокативното си поведение“, заяви Караянчева и продължи:

„България е страна-членка на ЕС, ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава... Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни, да ни вменява комплекс на малоценност“.

Депутатката от ГЕРБ нарече «абсолютно невярно и манипулативно» твърдението на Толстой, че руснаци вече са купили половината от Черноморското ни крайбрежие.

От парламентарната трибуна Караянчева атакува БСП, запитвайки дали лявата партия одобрява поредицата събития, които противопоставят българите и ги разделят на обичащи Русия и привърженици на Европа. Тя попита защо и ген. Румен Радев отново мълчи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова рязко възрази:

"БСП и кандидатът за президент ген. Румен Радев първи взеха отношение по изказването на руския депутат Пьотр Толстой. Това, че не сте го прочели е ваша работа, или това, че сте го прочели и излъгахте е вече манипулация, която няма да оставим просто без отговор. Това, което правите днес обаче е доказателство още едно защо светът гледа на България по този начин.“

"Докато вие управлявате – заяви Нинова - светът така ще се отнася към нас, пренебрежително, с началници, които ви командват и от всичко това ще губи само България и българския народ..."

По думите й управляващите в България са хора без характер и без позиция по националните интереси: „Където са началниците, натам се кланят. Говорите тук от името на народа. Уважаеми управляващи, питахте ли народа, когато си дигнахте ръката за санкциите срещу Русия? Питахте ли българските производители колко загубиха, от чие име го направихте?"

„Питахте ли народа дали е съгласен Европа да ни даде тези пари, за да строим нови бежански лагери, за да се превърнем в буферна зона тук, за да не отидат бежанците в Европа?", добави Нинова от името на ПГ на "БСП лява България".

Зад изказването на Пьотр Толстой, че руснаците ще изкупят цяла България, може да прозира целенасочена политика на Русия с определена геостратегическа цел, смята съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Работата на службите е внимателно да проверят това", добави той, говорейки тази сутрин по радио "Фокус".

"Би трябвало нашето външно министерство да поиска позицията на тази управляваща партия ("Единна Русия", от която е и Толстой), защо не и на президента.", препоръча депутатът.

"Виждаме и доста зловещата роля на Русия при печеленето на лобита в България, купуването на продажни политици, за да се прокарат големите енергийни проекти, които не представляват нищо друго, освен капани за мишки", допълни Симеонов. Той каза още, че в мащабен план руската политика спрямо България е политика на рекет.

Източник: Дир.бг.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се