Свързани новини

21.09.2016 10:33

Петкова: Искаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор

Видян 1132 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Приемем ли този законопроект, на практика ще се опитаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България, един от най-сериозните проблеми, който стои пред НЕК. Това каза от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова при обсъждането на Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания” ЕАД, предаде Фокус.


„С днешния законопроект трябва да изпълним решението на Международния арбитраж и да платим поръчаното през 2008 година оборудване“, уточни тя.


„Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи. Това са основните мотиви и тези, които са водени от Министерството на енергетиката и Министерски съвет като вносител на този законопроект“, посочи Теменужка Петкова.


По думите ѝ, плащайки задължението на НЕК от този Международен арбитраж ще бъдат минимизирани основните рискове, а именно трупането на лихви и това „Атомстройекспорт“ да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, както и продаването на оборудването на трета страна. „Днес трябва да подходим национално отговорно и да подкрепим този законопроект, защото той ще даде възможност да елиминираме тези рискове“, заяви енергийният министър.


 „Отпуснатата помощ ще бъде възмездна. Придобивайки това оборудване, ще търсим възможност по някакъв начин тези активи, която ще бъдат придобити да донесат прибавена стойност, което да ни позволи да възстановим тези средства в бюджета“, каза още Теменужка Петкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!