20.09.2016 15:39

Йотова: Къде потънаха 104 милиона за младежката заетост?

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

104 млн. евро, които България е получила от 6-милиардния фонд на ЕС за справяне с младежката безработица, не са оползотворени правилно. Това стана ясно от думите на евродепутата от БСП/ПЕС и кандидат за вицепрезидент Илияна Йотова. Тя бе част от старта на кампанията на Европейския младежки план в България. Събитието бе открито от председателя на ПЕС Сергей Станишев, а  на него присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Станишев даде Италия като добър пример за изразходване на средства. Там по собствена инициатива премиерът Матео Ренци е въвел  практиката всеки младеж да получава чек с 500 евро за културна дейност.

„В паспорта акцентирах на образование. Само за последните 2 години в България са затворени 800 училища – най-тежката диагноза за една страна. Къде отидоха младите ни хора, защо децата са принудени да извървяват километри до училище? Къде е държавата?“, попита Йотова. Тя бе категорична, че е необходима друга политика за младите хора – да са образовани, със самочувствие. Йотова коментира, че страната ни не се е възползвала от предоставената възможност по програмата за младежка гаранция и средствата от 104 млн.евро. Сред причините за това е липсата на информация от страна на правителството. „Работодателите участваха в проектите, използваха средствата, но не изпълниха второто условие – след стажа да предложат работа. Тази битка трябваше да бъде продължена. Младежката гаранция трябва да пази своето място и да го увеличава“, заключи Йотова.
Председателят на ПЕС Сергей Станишев припомни, че с кампанията за младежка гаранция за година и половина е постигнат конкретен резултат – извоювани са 6 млрд.евро от европейския бюджет. „Най-голяма подкрепа получи първият стълб в този план – действия за заетост. Искаме средствата за младежка гаранция да се увеличат на 20 млрд. евро до 2020г.“, каза още Станишев. Той обясни, че вторият приоритет е свързан с образованието.















 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния