Свързани новини

19.09.2016 17:19

Плевнелиев подкрепи Бокова в Ню Йорк

Видян 2233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Президентът Росен Плевнелиев, който е част от кръга Капитал изненадващо подкрепи Ирина Бокова в Ню Йорк. "Битката на България за най-високия пост на планетата - позицията на генералния секретар на ООН - е изключително трудна и в момента е непредсказуема", каза държавният глава. По думите му България има "достоен кандидат и го подкрепяме в тази най-трудна надпревара".
Припомняме, че кръгът Капитал лансираше от 7 години Кристалина Георгиева за всички възможни постове, но без успех.  Лидерът на US-ориентираната групировка са Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев.



И Симеон Сакскобургготски коментира ситуацията. „ Би било абсурд и резил за България, ако кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бъде сменена”, каза той. 


  „Напълно вероятно е в последния момент при избора на генерален секретар на ООН да се появи нов кандидат, който въобще не е участвал в сегашните гласувания в Съвета за сигурност. Ако България реши да смени досегашния си кандидат за поста и издигне Кристалина Георгиева, което е нейно суверенно право, тогава ще решаваме, изхождайки от новата ситуация, че ще има нов кандидат”. Това заяви пред Интерфакс заместник -министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов.



Отговаряйки на въпрос за интригата около избора на генсек на световната организация, Гатилов най-напред повтори позицията на Русия, че следващият човек на този пост трябва да бъде представител на страна от Източна Европа. "Това би било справедливо, тъй като досега генерални секретари са били избирани от всички други континенти и региони освен от Източна Европа", каза руският зам.-министър.


 
 
"Тъй като тази тема е много чувствителна, възникват много слухове, измислици около това, как върви процесът на подбор на кандидати за поста. За нас официален представител на България е Ирина Бокова, тя премина вече през три тура на гласуване и показа нелоши резултати. Затова ние изхождаме от това, че в списъка от България продължава да съществува един кандидат – това е Ирина Бокова. Как ще се развиват по-нататък събитията, ние не знаем. Решението принадлежи на конкретните правителства", коментира Гатилов пред Интерфакс.



"Що се отнася до Кристалина Георгиева, в началния етап тя се позиционира като кандидат и дори в това качество имаше контакти с нас. Но по-късно заяви, че е решила да остане на поста си в Евросъюза и прекрати кампанията си. Сега тя има пълното право, ако реши, да я възобнови. Също както и българското правителство има право да замени един или друг свой кандидат", каза руският политик по адрес на българския еврокомисар.



"Тук нашата позиция е много проста ясна: ние изхождаме от това, че е суверенно право на всяка страна да постъпи така, както реши. В това ние не се намесваме. Ако направят това (да издигнат кандидатурата на Кристалина Георгиева на мястото на Ирина Бокова – бел. ред.), тогава ние ще решаваме, изхождайки от това, че ще има нов кандидат", заключи Гатилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат