19.09.2016 10:17

Първенци сме по смъртност на бебета в Европа

Видян 1224 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е в челната тройка по фетална и неонатална смъртност в Европа и е една от страните с най-висок процент раждания чрез секцио - 42 на сто. Данните бяха представени по време на конференцията Съвременна наука и практика при физиологичното раждане, предаде БНР. Форумът се организира от европейски проект за изследване в областта на науката и технологията.


В държавите, в които предлагат продължаваща акушерска грижа на бременните жени, имат по-добри показатели за смъртност и травматизъм при бебета и майки. Това е в сравнение със страните, в които следват други модели, е мнението на специалистите.


Продължаващата акушерска грижа води до намаляване на преждевременните раждания. С нея се намалява и броят интервенции по време на раждането, има по-малко цезарови сечения, и по-малко фетална, неонатална и майчина смърт.


Това е модел, при който акушерките се грижат за бременната жена, както по време на бременността, така и по време на раждането, а и след него. В първата частна акушерска практика у нас припомнят за ролята на Дула.Терминът идва от гръцки и означава "жена, която служи".


На форума повече от 10 учени от цяла Европа запознаха българските специалисти с научно доказани практики за грижа за раждащите жени. В конференцията се включиха над 150 български акушерки и медицински специалисти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате