Свързани новини

17.09.2016 09:00

България получава €108 млн. за бежанската криза

Видян 1849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

108 милиона евро отпуска незабавно Европейската комисия на България, за да се справи с миграционния натиск по границите си. Още 52 милиона, с които ще бъде допълнена поисканата от премиера Бойко Борисов сума, ще бъдат осигурени до няколко дни от бюджетите на различни програми. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер през българските журналисти в Братислава, където се проведе неформална среща на върха на европейските лидери.

Юнкер направи специалното си изявление, за да може като ръководител на изпълнителната власт в ЕС, да демонстрира солидарността на цяла Европа с България:
България в момента е изправена пред много голямо предизвикателство. И това не е само предизвикателство, пред което е изправена България - на него трябва да се гледа като предизвикателство пред целия Европейски съюз.

България няма да бъде оставена сама!, категоричен беше още Юнкер.

СнимкаПремиерът Борисов благодари специално на европейските си колеги, от които е получил най-голяма подкрепа. Това са германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на страните от Вишеградската четворка, както и на Португалия, Италия, Финландия и Швеция. Бързата реакция на апела му за помощ е станала и благодарение на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Важното е, че имаше солидарност и оценка на труда ни, както и на това, че незабавно трябва да се дадат парите като оценка на дейността на България. Имаме 13 милиарда във фискалния резерв, имаме пари да извадим и да си платим, но няма да е честно толкова улисия да полага държавата и да не се оцени като обща европейска солидарност,   заяви Бойко Борисов.

На всички на срещата в Братислава е ясно, че България досега се е справяла отлично с 30 000 върнати мигранти, обясни още премиерът, както и посочи, че досега не е вземано толкова бързо решение и то специално за България. Това, според Борисов, показва, че европейският модел е най-добър за страната ни. Нито руският, нито американският, заяви той.

Премиерът Борисов посочи още, че България има във фискалния си резерв 160 млн.евро, които са й необходими, за да се справи с мигрантския натиск, но въпросът е бил да предизвикаме и да получим европейска солидарност.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел добави, че лидерите са изразили съгласие за спиране на нелегалната имиграция, както и че трябва да се обмислят повече подробности с партньори като Турция. От своя страна унгарския премиер Виктор Орбан определи срещата като "неуспешна" от гледна точка на промяна на политиката към бежанците на Брюксел. Той заяви, че на срещата на балканските лидери на 24 септември във Виена се надява да промени автодеструктивната и наивна политика на Европа по отношение на имиграцията.

По друга гореща тема  канцлерът Ангела Меркел заяви, че Европа е в критична ситуация след решението на Великобритания да напусне Евросъюза. Тя обаче допълни, че 27-те държавни лидери са се съгласили да представят нови планове за съживяване на Съюза до март следващата година.

Според френския президент Франсоа Оланд срещата в Братислава е показала, че ЕС може да се движи напред и след решението на Великобритания да се оттегли.

В общо изявление на неформалната среща на върха в Братислава, лидерите на Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) призоваха за засилване на сигурността на ЕС, което включва създаване на ефективна гранична и брегова охрана и тясно сътрудничество с Турция и други държави от Близкия Изток и Северна Африка за уреждане на миграционната криза.

Лидерите на Вишеградската четворка са убедени, че е нужно да се "засили ролята на гражданите в управленския процес (на ЕС)”. Подчертава се "необходимостта от засилване на ролята на националните парламенти” в ЕС.

Вишеградските държави настояват за затягане на охраната по външните граници и прекратяване на практиката да се подкрепя нелегалната имиграция в ЕС. Те отхвърлят предлаганите от Еврокомисията квоти за разпределение на бежанците.

Лидерите на ЕС приеха и шестмесечна пътна карта, целяща преодоляване на обществените опасения от миграцията, тероризма и икономическата и социална несигурност. На преговорите в Братислава не участваше британският им колега.

"Въпреки че една страна реши да напусне, ЕС остава необходим за останалите от нас", заявяват 27-те лидери в обща заключителна декларация, цитирана от ДПА. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз има готовност да започне преговорите за британското напускане на Общността веднага, независимо от решението на Лондон да забави старта на разводния процес с Брюксел.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на