Свързани новини

16.09.2016 09:35

Бъдещето на Европа ще обсъждат лидерите на ЕС в Братислава

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защитата на европейските граници и спирането на евентуална нова мигрантска вълна. Това е една от водещите теми на неформалната среща на върха на ЕС в Братислава. Заседанието е особено важно и за българския премиер Бойко Борисов.


Границата между България и Турция се очертава като поредната гореща точка в миграционната криза, която тресе ЕС вече няколко години, затова и премиерът Борисов ще настоява в Братислава евролидерите да се съгласят за незабавно отпускане на 160 милиона евро за охраната ѝ. Очаква се и Вишеградската четворка, в която влизат Унгария, Полша, Чехия и Словакия, да подкрепи искането на България. Не е ясно дали останалите еврочленки ще са "за".


Еврокомисията също даде знак, че дори и да се стигне до отпускане не помощ, това няма да стане много бързо и далеч не е сигурно каква ще е сумата. Освен това Вишеградската четворка има друг приоритет за срещата на върха – "бившите съветски сателити" от Централна Европа настояват за промени в устройството на ЕС, така че най-тежката дума при определянето на политиките да имат националните парламенти.


Фактическият лидер на Европа – Ангела Меркел, настоява обаче за стъпки към още по-голяма централизация. Пример за това е планираното създаване на евроармия – предложение, на което след Брекзит вече няма кой да се противопостави. "Единство" е ключовата дума за германския канцлер.


По-рано бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че очаква най-трудните въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз, да бъдат поставени към края на следващата година, след парламентарните избори в Германия. Според Ромпой трябва да се изчака съставянето на ново правителство в Берлин. Евросъюзът трябва да постигне взаимноизгодно споразумение с Лондон, но не бива да се пресичат "червени линии". Една от тях е свободата на движение, подчерта бившият председател на Европейския съвет.


Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск основната задача на лидерите днес е да отговорят подобаващо на евроскептиците. Туск е категоричен, че повече правомощия на Брюксел "не е правилната рецепта" за това:


Тук, в Братислава, трябва да уверим нашите съграждани от Европа, че сме научили урока си от Брекзит и че сме способни да възстановим стабилността и усещането за сигурност и ефективна закрила, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


Междувременно британският външен министър Борис Джонсън заяви, че военноморските сили от Европейския съюз, които действат в Средиземно море, трябва да връщат обратно корабите с мигранти, плаващи от Либия към Италия. Джонсън каза това след съвещание във Флоренция с италианския си колега Паоло Джентилони.


По думите на британския първи дипломат, тази мярка би имала силен превантивен ефект, но прилагането ѝ в международни води би било незаконно, а либийското правителство не е дало разрешение за разпростиране на операция "София" в своята акватория, отбелязва Ройтерс.


Италия е една от основните страни на "фронтовата линия" на европейската мигрантска криза. През последните три години страната пое повече от 400 хиляди бежанци, а само през миналия месец – 23 хиляди.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей