Свързани новини

15.09.2016 15:11

Франс прес и Франс 24: България си дава еврофондовете на сто милионери

Видян 3610 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо ЕС не пуска еврофондовете на България и досега в средата на програмния период усвояването е едва 2,6%? Отговаря репортаж на супер авторитетните парижки медии Франс прес и тв Франс 24:
„България разпределя по спорен начин фондовете по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, като 75% от тях отиват при стотина холдинга.

До 2016 г. България е била единствената европейска държава, която не е поставяла лимит на това колко преки субсидии на хектар може да получава едно лице. "В резултат "мегаферми" с лесни за отглеждане посеви се нароиха в най-бедната нация на ЕС.

Днес те преобладават в пейзажа. Средният им размер е 2430 хектара в България на фона на средно ниво от 250 хектар за Европа, според данните на българския Институт за икономически изследвания.

Според критиците тази тенденция е изкривила селскостопанския модел, като е възнаграждавала собствениците с най-големи земи. Така традиционните, по-трудни и по-скъпи за производство продукти, са били изтласкани.

"Някога бяхме известни с това, чеизнасяме бяло саламурено сирене. Сега изнасяме пшеница и внасяме мляко и месо. Българските зеленчуци също изчезнаха от пазара", коментира пред "Франс прес" експертът от Института за икономически изследвания Огнян Боюклиев.

Фондовете са концентрирали земята и субсидиите в ръцете на неколцина милионери. Около сто холдинга получават 75% от европейските помощи, които засега са 380 млн. евро само за 2016 г.

По-рано тази година България въведе годишно ограничение от 300 000 евро на кандидат, но според експерти това просто е накарало едрите собственици да регистрират отделни ферми на имената на служителите си и да продължат да получават субсидии”.

Агенцията цитира едри зърнопроизводители, според които усилията им са възвърнали живота в огромни земи, които са били изоставени след падането на комунизма. От Еврокомисията са коментирали пред "Франс прес", че разпространението на големи ферми е дълготрайна тенденция, която не се ограничава само до Европейския съюз.
19 минути напомня, че първи – още преди 5 години започна да пише за мафията на зърнарите. Освен европейските субсидии от 750 млн. лв., стоте милионери трошат и 1 млрд. пари на българския данъкоплатец като субсидия годишно. А цената на хляба продължава да расте – тройно за 10 години, понеже никой не им иска, като вземат парите, да гарантират зърнения ни баланс, който се поддържа чрез внос, докато те изнасят житото си, за да инвестират милионите в немски лимузини.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби