12.09.2016 14:26

Хирургът с 45-годишен стаж акад. Дамянов с номинация за цялостен принос в медицината

Видян 2439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хирургът акад. Дамян Николов Дамянов получи престижната номинация за Цялостен принос в медицината от Медицинските Оскари. Церемонията е на 12 октомври в балната зала на хотел Рамада, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.


Акад. Дамянов е университетски преподавател и лектор с повече от 45-годишен стаж. Автор и съавтор е на над 30 книги и учебници, повечето от които са под негова редакция, както и на над 300 публикации в български и чуждестранни списания.


Хирург с над 45-годишен стаж. Консултирал над 55 хиляди български и чуждестранни граждани и оперирал близо 10 000 от тях.


За активната си медицинска и обществена дейност е носител на много награди. Награден е с орден „Стара планина” – І степен и орден „Кирил и Методий”, с почетен знак „Марин Дринов” на лента на Българската академия на науките, с почетните знаци Ескулапус и Панацея на Медицинския университет, София. Избран е за почетен гражданин на град Шумен и на град Велики Преслав.


Организатор е на повече от 30 научни събития с хирургична тематика с национален характер. Членува в Научното дружество по гастроентерология и в Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози. Член е на Немската асоциация на хирурзите, на Международната Асоциация по чернодробно-панкреатична и жлъчна хирургия, на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, на Еврохирургия по време на нейното съществуване, като е вицепрезицент на българската секция. Почетен член е на Румънското и Македонското хирургични дружества. От 1979 г. става член на Съюза на учените в България, като през периода 1990 – 1998 г. е негов зам.-председател, а от 1998 до 2015 г. – председател. Член е на редколегиите на четири български списания и три чуждестранни.


Роден на 24 февруари 1946 г. в с. Драгоево, Варненска област. Завършва гимназия в гр. Шумен. Следва медицина във Висшия медицински институт – София от 1964 до 1971 г.


Започва работа като хирург – ординатор в Хирургичното отделение на Първостепенна окръжна болница, гр. Хасково. През 1972 г. постъпва като стажант-асистент в Катедрата по болнична хирургия на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ) в гр. София. През 1974 г. след конкурс става асистент в преименуваната вече Катедра по коремна хирургия към Медицинска академия. Същата година получава специалност по хирургия. През 1979 г. защитава дисертация и получава научната степен „кандидат на медицинските науки”, а през 1991 г. – научната степен „доктор на медицинските науки”. На базата на тези научни степени през 1985 г. е избран за „доцент по хирургия”, а през 1996 г. – за „професор по хирургия”. Специализирал е трикратно в Германия, а също в Италия, Гърция и Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се