Свързани новини

12.09.2016 09:31

Дончев: Ще мислим месеци как да платим за АЕЦ Белене

Видян 2100 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ Белене, България трябва да си плати. Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите и през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в събота пред бТВ. Той припомни, че лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец. Дончев нещо се е объркал, защото пъвво – сумата е 620 млн. евро, и второ - простата сметка – по 167 хил. на ден, показва, че 30 дни размишление ни струва „само” по 5 млн. евро. Към това трябва да се добави, че всяка година складиране на оборудването струва 30 млн. евро, което са още 2,5 млн. евро на месец.
При излишък от 3 млрд., поради спестени инвестиционни разходи – това пък е заради неусвояването на еврофондове именно по линия на ресорния вицепремиер Дончев, сума от 1,3 млрд. ни е по джоба.



Междувременно руската държавна компания Росатом излезе със съобщение, че руската страна очаква от България да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга си за АЕЦ "Белене", който възлиза на 620 млн. евро. "Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Руската страна очаква българската страна да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга", се посочва в съобщението.
В събота Росатом започна два нови реактора в Иран. С това общият брой на построените от руснаците блокове в новозабогатялата ислямска държава стават 3. Същевременно Москва започна да гради и 6-и реактор в китайската АЕЦ Тянван.



Не се развиват добре и отношенията с Газпром. След като Русия отряза новопоявилите се надежди на правителството за възстановяване на Южен поток, а Анкара даде официален старт на Турски поток, Москва не изпрати представител дори и от ниско ниво, както стори Европейската комисия, за конференцията у нас по хъба Балкан. Подмятанията в руската преса, че газоразпределителният център Балкан е ”кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на Москва, Дончев коментира с думите, че ”това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо”. Вицепремиерът показа невежество по темата за Турски поток като говори за 15 млрд. куб. м по него, колкото харчел само Истанбул (б.р. къде сме ние – общата ни консумация не стига и 3 млрд.кубометра). А в проекта става въпрос за 65 млрд.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния