Свързани новини

07.09.2016 16:26

Бизнесът: Няма да преговаряме за минимални осигурителни доходи

Видян 1441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четирите национално-представени работодателски организации настояват минималните осигурителни доходи (МОД) да отпаднат като инструмент на договаряне.


Те се мотивираха с това, че подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС.


Работодателските организации за пореден път предлагат да бъде прието решение за отказ от участие в преговори на браншово ниво за определянето на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.


По 85 от общо 88 икономически дейности се водят преговори за определяне на минимални осигурителни доходи, т.нар. "прагове". Към настоящия момент няма подписано споразумение в нито една от тях, обяви Васил Велев от АИКБ и уточни, че все пак е имало такова споразумение в една икономическа дейност, но то е оттеглено.


Позицията на представителите на националните организации на работодателите не е променяна. "Няма да преговаряме", категоричен бе Велев.


По думите му в една трета от икономическите дейности няма никакъв проблем с праговете. В друга 1/3 проблемът се изразява в това, че праговете са ниски, сключват се договори от неизрядни работодатели, които са в сивия сектор, на минимални осигурителни доходи и се доплаща "извънсчетоводно в пликче", укриват се осигуровки.


"Не защитаваме лични и корпоративни интереси, защитаваме интересите на бизнеса, който е на светло", категоричен бе Велев и повтори, че нямало друга страна в ЕС, която да има минимални осигурителни прагове.


"Упреквани сме от наши членове, че не поставяме остро въпроса за прекратяване на тази дейност, наречена договаряне на минимални осигурителни доходи", заключи Велев.


По думите му, когато един човек си търси работа, той не знае каква категория персонал е и какъв е прагът, който иска да получава. Служителите търсели нетно равнище на прихода. "Когато не го намерят, отиват при друг работодател", отсече Велев.


Работодателите обясниха, че не целят смяна на министри или на правителството.


 


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и