Свързани новини

07.09.2016 12:46

Москва затвори аналитичен център, бил "чуждестранен агент"

Видян 1078 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аналитичният център на покойния руски социолог Юрий Левада беше включен от властите в Москва в списъка на организациите с нестопанска цел, които са „чуждестранни агенти“. Руското министерство на правосъдието е установило след проверка, че организацията се финансира от чуждестранни източници, в частност от САЩ, чрез грантове от Уисконсинския университет в Медисън, който според руските власти е подчинен на Министерството на отбраната на САЩ, обслужва техните интереси и формира обществено-политически възгледи и убеждения.

Независими руски медии обявиха, че решението на Москва е продиктувано от критика, изказана от най-влиятелната социологическа агенция, че в страната има „мафиотизирана власт“, както и критични мнения, свързани с действията на Кремъл, за анексирането на украинския полуостров Крим през пролетта на 2014 година.

Според думите на директора на частната агенцията Лев Гудков това означава, че „Левада“ практически ще престане да работи. Само преди дни агенцията разпространи свое социологическо изследване, според което в навечерието на парламентарните избори в Русия 49% от гражданите на страната не се интересуват от тях, 43% не следят хода на предизборната борба, а едва 9% само проявяват интерес към ставащото. Сред причините за апатията на руснаците преди изборите на 18 септември е отсъствието на убеденост, че нещата могат да се променят (26%) и на вяра в сегашните политици в Русия (21%). Преди половин година „Левада“ регистрира и спад в доверието към президента Владимир Путин с близо 8%.

Центърът е създаден през 2003 година като независима организация, съставена от експерти, отцепили се от държавния Всесъюзен център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ.

Експертите му тогава бяха групирани около видния руски социолог Юрий Левада, който почина през 2006 година. Те правят и първите в бившия СССР и постсъветска Русия социологически проучвания преди изборите за Държавна дума и за президент на страната.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели