Свързани новини

07.09.2016 10:30

Миньори от рудник Черно море остават без дом и заплати

Видян 1493 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Бившите миньори от мина „Черно море” блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг тази сутрин в знак на протест срещу собственика Христо Ковачки. Дължимите обезщетенията на работниците са забавени с месеци и все още няма яснота дали ще бъдат изплатени, съобщи бТВ.


Данъчните разпродават имуществото на фалиралия рудник, но също и общежитията му. В резултат 70-80 човека остават без дом. Общо близо 300 миньори бяха съкратени.


Те имат ясно искане: „Бойко Борисов трябва да се срещне с Ковачки и трябва да се реши проблемът. Енергийният министър Теменужка Петкова не можа да се оправи, синдикатите хич ги няма”.


 Заместник-председателят на КНСБ Петър Неделчев в мината каза, че сумите, които трябва да бъдат преведени, варират средно по 2 хиляди лева на човек, съобщи БНР.


Миньорите са притеснени, че пари за тях няма да има:


Законите в България са така, че първо ще обезщетят банки, всички други фирми, които имат вземания, и накрая работниците… Не знам дали ще стигне до нас, те са запорирани вече имотите на мината, никой не дава гаранции, че ще ни платят тези заплати.


Парите е трябвало да бъдат получени още през април, обяви пред Хоризонт Радка Събева, един от протестиращите работници:


Сумата, която ми дължи предприятието, е над 2 хиляди лева, това са две брутни заплати, плюс 33 дена платен годишен отпуск. Никой досега нищо не ни е изплатил. Изгониха ни на улицата и от там нататък – спасявайте се поединично. Просто ми е болно, унизително, да вървим да си просим парите. Срамота е! За Бюрото по труда не сме имали затруднения, обаче, докато започнем да получаваме от борсата парите, просто месеци беше ад. Много трудно се справихме със заеми, банките ни дърпат… просто не ми се говори, не искам да се връщам, че душата ме боли. Протестът е насочен към нашите работодатели, да ни чуят по-висшестоящите, да обърнат малко внимание на тези работодатели. Какво е това нещо – работят хората, изкарват ги на улицата и дотам! Не може така! Само нашето предприятие ли ще си проси парите?


Ако не бъдат преведени парите, миньорите обещават нови протести в Бургас и в София.


Снимка:бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни