02.09.2016 14:01

Сивата икономика в България е много по-голяма спрямо повечето европейски страни

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сивата икономика в България е много по-голяма спрямо повечето европейски страни. Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията и университета в Шефийлд, предаде БНР.



Проблемът със сивата икономика се корени в липса на доверие и неправилна регулаторна рамка, смята проф. Колин Уилямс от университета в Шефилд:



Причините за сивата икономика са, че ние ставаме свидетели на слабост на институциите в страните от Югоизточна Европа. В различните държави тази слабост се проявява по различен начин. По този начин се къса връзката между това, което хората смятат за правилно и това, което се случва, а това води до сива икономика.



Най-често проблемът идва от наемането на хора без договор или при частично деклариране на заплатите им. И още - от проф. Анри Соука.



Първият въпрос тук е дали компаниите, които са добре разпознаваеми в обществото и правят солидни печалби, винаги всъщност са толкова продуктивни. И друг въпрос - всички онези компании, които ги считаме за напълно фалирали, наистина ли те изобщо не са продуктивни. Това е другата страна на монетата.



Делът на заетите в сивия сектор в Югоизточна Европа и Турция тази година варира между 1/5 и 4/5. Най-малък е процентът в Хърватия, а най-голям - в Косово.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец