Свързани новини

29.08.2016 16:48

Манолова: Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители

Видян 2289 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, които злоупотребяват с длъжниците си, заяви на пресконференция омбудсманът Мая Манолова. От началото на годината при омбудсмана са постъпили 413 жалби срещу частни съдебни изпълнители. Част от тях са от кметове на общини.


 


Манолова заяви, че ще настоява длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан.


"Сега жалбите, които получаваме от хора, чиито имоти са продадени на безценица за жълти стотинки, са стотици", съобщи омбудсманът.


По думите на Мая Манолова, първата част от промени са свързани с банките и се отнасят за защитата на гражданите срещу облекчената съдебна процедура, която ползват банките.


"Това са предложения за промени в прословутия чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, който дава възможност на банките да ползват бърза писта и без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу своите длъжници. Предлагаме на народните представители два варианта – да отпадне възможността банките да използват този облекчен съдебен ред, а вторият е длъжникът да има възможност да избира дали спорът му с банката да мине по дългата съдебна процедура или да се ползва от краткия ред, защото длъжникът ще бъде натоварен с допълнителни такси и лихви“, обясни Манолова.


В промените инициирани от омбудсмана се предлага отпадане на възможността монополни дружества, държавни и местни органи да искат в съдебен процес от длъжника да плаща юрисконсултски възнаграждения на техните юристи.


"Ще настояваме длъжникът да има възможност да обжалва оценките на недвижимите имоти, които се изнасят на публична продан. Предлагаме да се актуализират законовите текстове, които регламентират парите на длъжника, които му се оставят да преживява, плащайки задълженията си. Предлагаме при запориране на сметки на общини да не се налагат запори върху средства от публично-правен характер т.е. парите за детските градини, училищата, социално подпомагане, здравеопазване“, уточни Манолова и добави, че предлага да се намалят и самите такси, които събират частните съдебни изпълнители.


Тя предлага и промени, свързани с лихвата при студентското кредитиране:


"Сега е седем процента, което си е стандартната лихва, от която се ползват всички граждани, но трябва да стане максимум три процента и половина или изобщо лихвите да отпаднат, защото тези кредити са сто процента гарантирани от държавата. Рискът на банките е минимален или по-точно изобщо не съществува" - посочи националният омбудсман Мая Манолова.


Според Закона за чужденците заповедта за експулсирането на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно, обясни Манолова.


„С МВР и Българския хелзинкски комитет работим по текстовете на едно споразумение за взаимодействие за експулсирането на граждани и принудителното им отвеждане до границите. Не е лесно изработването на това споразумение, защото това, което би следвало да наблюдава омбудсманът, е начинът, по който се отвежда въпросното лице“, каза Манолова.


Тя отново не пожела да коментира президентските избори и заяви, че партийно-политически въпроси не се обсъждат при нея.


 


Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей