Свързани новини

26.08.2016 10:38

Полша обвини Германия в егоизъм

Видян 2017 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Обиколката на германския канцлер Ангела Меркел в държавите от Вишеградската група продължава днес с посещение в Полша, където се чуха остри критики по отношение на Берлин, пише националният ежедневник Die Zeit.

„Често виждаме намерения за преследване само на собствените им цели“, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски, визирайки политиката в международен план на съседна Германия, която често пъти според Варшава е егоистична.

„Рабира се, всяка държава има право на това, но очакваме понякога и готовност за компромис“, подчерта Вашчиковки.

В петък Ангела Меркел ще се срещне във Варшава с колегата си Беата Шидло. На масата за преговори ще седнат също и лидерите на Чешката република, Унгария и Словакия. Главна тема на обсъжданията вероятно ще бъде бежанската политика на Брюксел, зад който стои Берлин, с която държавите от групата не са съгласни.


По време на посещението си в Прага вчера, Ангела Меркел обсъди с премиера на Чехия Бохуслав Соботка засилването на сигурността между страните-членки на Европейския съюз и миграционната криза в Европа. Соботка е потвърдил несъгласието на Прага с идеята за бежанските квоти.


 Соботка заяви, че различните позиции на Прага и на Берлин по отношение на миграцията не трябва да стават препятствие за развитието на диалога и сътрудничеството помежду им, предаде Фокус.

„Чехия не може да се съгласи на система, основана върху задължителни квоти по принудителното разселване на бежанците из страните членки на ЕС“, заяви Соботка.

 „От друга страна Чехия и Германия имат сходното мнение за необходимостта външните шенгенски граници да бъдат охранявани по-добре и за постигане на договореност, понижаваща миграционния натиск върху Европа“, добави той по време на общата си прес-конференция с германския канцлер.

Според нея различните възгледи на правителствата относно разпределянето на бежанците не трябва да бъде проблем, който да разделя страните.

„Важно е да се отговори откровено за тези проблеми и да се търсят необходимите решения“, подчерта Меркел. Едновременно с това тя високо оцени чешката хуманитарна помощ за мигрантите, намиращи се в бежанските лагери по арабските и африканските държави, както и активната подкрепа на Чехия за военноморската мисия на НАТО в Егейско море, чиято цел е предотвратяването на трафика на бежанци към Европа.


След срещата със страните от Вишеградската четворка утре Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. "Берлински преговори". В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на Европейския съвет през септември.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за