Свързани новини

24.08.2016 11:58

Първанов: Здравите сили победиха здравия разум, Нинова: Стига безпринципни договорки

Видян 1659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Признавам, че вчерашното решение на „Позитано“ ми напомня, че очевидно здравите сили победиха здравия разум. Това каза на пресконференция председателят на АБВ Георги Първанов, предаде Фокус. Партия няма да подкрепи кандидата на БСП за президент, реши Изпълнителният съвет.

„Понеже разполагаме и с проекта „Нинова“, ще посоча, че са на лице две разлики. Първата е свързана с наименованието на коалицията. Ние предложихме „Коалиция за България“, което е предишното на лявата коалиция. Име, с което левицата е печелила много избори и е утвърдено и разпознаваемо. То е в съзнанието на левия избирател“, заяви Първанов. Той посочи, че в предложението на „Позитано“ е записано като име на коалицията „БСП – АБВ“ с вариант „БСП лява България в коалиция с АБВ“.
„След 4 години те предлагат да подпишем споразумение с име за коалиция, в което се съдържа името на АБВ. По-добре е да има нещо патриотично в името на коалицията. Смутени са, че не могат да дадат повече власт на ген. Румен Радев. За всичко друго нещата се даваха в ръцете на Корнелия Нинова – да разполага с финансите и да представлява коалицията“, допълни Първанов. Той добави, че трябва да се извини на колегите от АБВ за това, че твърде често направил компромиси, надхвърлящи границите на нормалната позиция. „Нинова изви ръцете на ген. Радев да даде съгласие преди излизането на указа. Кому беше нужно това?“, попита Георги Първанов.

Зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин пък заяви, че с решението си ръководството на БСП изгуби изборите.



 „АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и „Позитано“. Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Аргументацията, че БСП не може да преговаря с по-малки партии, е недопустимо. Държим на основни демократични принципи в нашето общество“, заяви Калфин.

Той посочи, че разделението на по-големи, по-малки, по-високи, по-ниски, с различен цвят на косата, е неприемливо. „АБВ ще предложи алтернатива. Ще защитим тезата си, че кандидатурата не трябва да бъде жертва на партийни интереси. Ръководството ще направи необходимите консултации и ще обявим как ще участваме в предстоящите избори“, каза още Ивайло Калфин.


 


От своя страна, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в ефира на бТВ, че "слага край на безпринципните договорки по схемата "3-5-8" и отваряме партията за нов тип управление".

 "Вече е ясно, че ген. Радев е кандидат на БСП. Той е човек, който никога не е участвал в партии, не е крал в прехода, не е съсипвал държавата, а е правил две неща - защитавал е националния интерес и е пазил националната сигурност", заяви Корнелия Нинова пред бТВ.



По думите й целта на БСП е "промяна на управлението на Борисов, което е катастрофа за държавата, и на срама Плевнелиев".


Корнелия Нинова обясни, че решението за развалянето на коалицията с АБВ е дошло след безпринципно споразумение, предложено от АБВ.


"Разменихме си проекти за коалиционно споразумение. В тяхното предложение оставаме настрана, че са определили името на коалицията, седалището на коалицията, което се оказа в НДК, в някаква зала, това са дребни неща, те са поправими. В това споразумение се казва:  Двете страни сключват споразумение, но всяка една, АБВ и БСП, отделно, запазват правото си да сключват самостоятелни споразумения с други партии, с които намерят за добре, без да се съобразяват с коалиционния си партньор. Слагаме край на договорките от рода 3-5-8 и отваряме партията за нов тип управление", беше категорична Нинова.

Като пример за безпринципност лидерът на БСП посочи, че на 2 октомври предстоят частични избори за кметове и общински съветници в страната и за тези избори по места е сформирана коалиция АБВ, РБ и ГЕРБ с общи кандидати, срещу кандидатите на БСП.

 
На уточнението на водещия, че по принцип коалициите по места са по-различни от тези на национално ниво, Нинова беше категорична: "Край на това!".

Вчера БСП съобщи, че прекратява преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори.
Преди седмица левицата одобри очаквано ген. Румен Радев за кандидат-президент. След пленума на партията Янаки Стоилов намекна, че това се е случило под натиск от ръководството, а дни по-късно бившият лидер на БСП Михаил Миков директно заяви, че кандидатурата е наложена от ръководството. В средите на социалистите се твърди, че генералът е лична номинация на Георги Първанов, която е трябвало да бъде наложена в партията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак