Свързани новини

23.08.2016 11:55

Цацаров ще наблюдава лично разследването на опожарените сгради в Пловдив

Видян 1073 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор Сотир Цацаров лично поема наблюдението на разследването по случая с опожарените сгради в Пловдив. Заради огромния пожар в града, при който изгоряха четири бивши тютюневи склада, обявени за паметници на културата, заваляха искания за оставки, съобщи бТВ.


От БСП настояха пловдивският кмет Иван Тотев да се оттегли от поста заради „престъпното си безхаберие”.


Вчера за палежа бе задържан 44-годишен бездомник. Прокуратурата ще иска постоянното му задържане под стража.


Сформирана е и междуведомствена комисия с представители от общината, Министерството на културата и НИНКН, която да реши какво да се прави с имотите, пострадали от пожара.


Четирите улици около изгорелите складове продължават да са отцепени заради риска от срутване на стените и падащи предмети. Не се допуска преминаването на автомобили и пешеходци, десетки магазини остават затворени.


Междувременно от Камарата на архитектите в Пловдив искат да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата, а при доказани случаи на посегателство, като разрушения или умишлени палежи, имотите да се отнемат в полза на държавата, съобщи БНР. Специалистите от камарата са на мнение, че до края на седмицата Експертният съвет в Община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването на постройките, за да бъдат запазени фасадите. Архитект Мария Стоянова каза:



Най-спешното е в момента да спасим тези стени, които са останали. Фасадите са запазени, те са от дебели зидове… Биха могли фасадите да бъдат укрепени, докато се реши каква нова конструкция и какъв нов проект да се направи. Продължаваме да се надяваме и да мислим, че тази територия от града ни може да бъде някак си спасена. Ние от десет години алармираме и посочваме какво е състоянието. Като архитекти показваме възможностите, които биха могли да защитят тези сгради. В света има много примери, където Общината не е собственик, но проявява ангажираност и съвместно със собственика решава подобни проблеми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне