22.08.2016 14:07

Таксита ни лъжат с необявени тарифи, имитиращи табели и удвоен километраж

Видян 2759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необявени тарифи, имитиращи табели и устройства, които тайно удвояват изминатия километраж. Това са част от начините, с които некоректните таксиметрови шофьори мамят клиентите си и се опитват да припечелят допълнително.


На немаркиран автомобил със съмнително разрешително попада репортерът под прикритие на bTV. Курсът от столичното летище до хотел в центъра на града се оскъпи тройно, след като шофьорът разбра, че при него ще се вози чужденец. След като се увери, че „жертвата" му разполага с пари, макар и не в евро, показа и автомобила си - цивилна кола, паркирала извън стоянката на такситата.


За да докаже легитимността си пред скептичния клиент, шофьорът показва документ - разписка с печат, на която пише на английски „софия летище такси".


По време на пътуването водачът обяснява липсата на задължителния жълт цвят на таксито си с довода, че работи за компания на самото летище.


В края на курса шофьорът дава бележка, която показва и името му - Методи Митев, цената на курса -30 лв и печат. По време на плащането Методи забелязва екипа на bTV и тръгва, без да позволи на репортера да слезе от колата.


По-късно екипи на автомобилната администрация и КАТ съставиха акт на водача и откараха колата на наказателен паркинг. Методи получи глоба за 1600 лв и колата му ще остане на паркинга 6 месеца за негова сметка.


Върху подобни коли обаче трудно се упражнява контрол. Въпреки, че е откровена измама цивилни автомобили се проверяват само с присъствие на полицията, коментира в студиото на „Тази сутрин" Дамян Войновски, гл. секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ). По думите му гранична полиция и управата на летището носят отговорност за пропускателния режим в района.


Държавната агенция по метрология и технически надзор залови такси с „помпа" преди дни във Варна. Маршрутът е от летището до квартал "Бриз". По принцип разстоянието е 12,5 км, но таксито-измамник отчита 20 км.


При разглобяване на автомобилното табло се вижда и „помпата", която при натискане на дистанционно внася допълнителни импулси и променя показанията на апарата. „Така е програмирано, че с едно натискане да качи с 12%, с две натискания 25%, с три натискания 50%, а с четири натискания 100%", обясни Валентин Стойчев, ръководител на Държавна агенция по метрология и технически надзор за Североизточен район.


Макар тази намерена помпа да е първата във Варна за настоящото лято това далеч не е единичен случай. Екипът на bTV присъства на проверка на таксиметровия автомобил с „таен клиент."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец