Свързани новини

08.08.2016 14:35

Терористът, свързан с Шарли Ебдо, се намира в следствения арест

Видян 1489 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Френската прокуратура иска европейска заповед за арест, за да може да получи роднина на един от ислямистите, които нападнаха сатиричното списание „Шарли Ебдо“ през миналата година. Властите подозират, че 20-годишният Мурад Хамид, девер на нападателя Шериф Куачи, се е опитвал да се присъедини към Ислямска държава. Той е изчезнал на 25 юли и по-късно е бил задържан в България при опит да премине границата с Турция, предаде Фокус. Сега Мурад Хамид се намира в следствения арест на ул. „Г.М. Димитров“, съобщиха от прокуратурата.

Българският вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че Хамид е бил арестуван в България и че съдът ще гледа мярката му за задържане във вторник. „Той имаше поведение, типично за чуждестранен боец и точно така го идентифицирахме“, заяви министърът.


На 30 юли, с постановление на Софийска градска прокуратура той е задържан за срок до 72 часа, а на 2 август, от Софийски градски съд му е постановено “задържане под стража”.


 Мурад Хамид е бил в полезрението на френските разузнавателни служби от август 2014 г., тоест още преди нападението против Шарли ебдо, пише френският вестник Либерасион. Той е смятан за сериозна заплаха за националната сигурност.


Разпитан веднага след нападението срещу редакцията на в. "Шарли ебдо", той беше освободен, защото доказателства против него не бяха открити.

Подозира се, че Хамид се е опитал да се присъедини към Ислямска държава, минавайки през Турция. Според френски медии е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия и България.
 
Междувременно вътрешното министерство на Саудитска Арабия съобщи подробност за друг джихадист, живял известно време у нас.

Това е сириецът Мохамад Далел, който на 24 юли се самовзриви пред бар в германския град Ансбах, ранявайки 15 души. През 2013 година той е бил няколко месеца в България, но не успял да си издейства убежище тук.

Той е общувал чрез социалните мрежи с член на "Ислямска държава", съобщи Дир.бг. При връзката с нападателя в Германия е била използвана местна телефонна линия, но номерът не се води на саудитски жител.

За нападението в Ансбах, при което само атентаторът загина, отговорност пое терористичната групировка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей