05.08.2016 16:58

Сезират съда в Страсбург заради Закона за съдебната власт

Видян 1497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Текстове от Закона за съдебната власт (ЗСВ), които бяха гласувани на второ четене на 27 юли в парламента, ще бъдат атакувани от Съюза на съдиите пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, пише сп. „Икономист". Става дума за задължението на магистратите да декларират членство както в масонски общества, така и в професионални организации. Срещу това се обявиха Съюзът на съдиите, Българската асоциация на съдиите и Асоциацията на прокурорите в България.


„Обмисляме да сезираме ЕСПЧ, защото е нарушено правото ни на сдружаване", казва Весислава Иванова от Съюза на съдиите. В момента се уточняват мотивите. Според Иванова обявяването на членство в професионална организация противоречи на основното право на съдиите и прокурорите свободно да принадлежат към професионални организации и погазва Европейската конвенция за правата на човека.


„Не само магистратите, които не членуват, биха били принудени да не се присъединяват към някоя професионална асоциация, но и настоящите членове биха изпитвали натиск да напуснат асоциациите, към които вече са се присъединили", коментира пред изданието и Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите. Според него е нарушено основното право на сдружаване на гражданите. Затова съюзът ще се обърне към Конституционния съд чрез институциите, които имат право да го сезират - главния прокурор, президента, една пета от депутатите, правителството, ВКС, ВАС, омбудсмана, да се произнесат дали е така. Вариантът да се съберат 48 депутатски подписа засега изглежда невъзможен за съдиите от сдружението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби