Свързани новини

05.08.2016 14:05

Любомир Иванов ще ръководи подготовката на БГ председателство на Съвета на ЕС

Видян 1373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дипломатът от кариерата и досегашен посланик и постоянен представител към Организацията по прехрана и земеделие и останалите базирани в Рим международни организации на ООН Любомир Иванов ще ръководи Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Заповедта беше подписана от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на външните работи Даниел Митов, съобщиха от правителствената информационна служба.


Националният център ще организира и изпълнява дейностите и задачите, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., ще координира работата на екипите и ще провежда обществените поръчки. В него ще работят държавни служители, които ще бъдат преместени временно от министерствата, и експерти, назначени на срочни трудови договори, като до края на годината те ще са 15. През следващата година и по време на председателството екипът ще нарасне до 50 души. Центърът ще бъде закрит до 4 месеца след приключване на председателството.


Работата на центъра ще се контролира от Национален щаб, ръководен от националния координатор за подготовката и провеждането на председателството Меглена Кунева. Заместник-председател на щаба е министърът на външните работи Даниел Митов. В щаба ще влизат също по един представител, посочен от президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите на финансите, на културата и на регионалното развитие, представители на службите за сигурност, постоянния представител на България към ЕС, директори на дирекции в Министерския съвет и Министерството на външните работи.


Любомир Иванов е дългогодишен дипломат от кариерата, главен преговарящ в процеса на присъединяването към НАТО и заместник-министър на външните работи от 2002 до 2004г. От 2004 до 2009г.е посланик и първи постоянен представител на България в НАТО след приемането на страната ни в Алианса. Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, както и специален представител на България в Страсбург по време на първото председателство на страната на Съвета на Европа през 1994 г.


От 2012г. досега Иванов е посланик и постоянен представител към Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и останалите базирани в Рим международни организации на ООН , като е бил председател на Комитета по конституционни правни въпроси на ФАО - единственият българин, избиран на този пост.


Завършил е международни отношения, има специализации в Института по международни отношения в Клингендал, Холандия, Колежа по отбраната на НАТО в Рим, Центъра Маршал на НАТО, Центъра по политика за сигурност в Женева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв