02.08.2016 16:58

Опасните влизат в затвора за общо 106 г.

Видян 1798 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният касационен съд потвърди окончателно присъдите на бандата за обири на златарски ателиета и бижутерийни магазини „Опасните“, съобщиха от прокуратурата.


"Опасните" бяха заловени през май 2012 г. след серия от въоръжени грабежи в страната. Седемте членове на групата са откраднали златни и сребърни накити и пари на обща стойност 249 500 лева. Тогава лидерът Върбан Борисов успя да избяга и бе обявен за издирване. На 10 май 2012 г. бившият състезател по бокс и ММА боец, който страда от онкологично заболяване, се предаде сам.


Поради участието в групата на военнослужещ разследването бе проведено от Военно-окръжна прокуратура - София, а делото бе гледано във Военния съд. Върбан Борисов и седмината му съучастници получиха общо 106 години затвор за двата грабежа.


Първият бе извършен на 24 февруари 2012 г. в Перник, когато осъдените нахлули в златарско ателие „Алтея“ маскирани и въоръжени, насочили пистолети към работещите и клиентите и като ги заплашили с убийство, ги принудили да легнат на земята с ръце над главите. Един от клиентите е бил ударен, а на един от работещите в ателието е бил опрян пистолет в слепоочието. Отнети са бижута и пари за повече от 103 000 лева.


Втория си грабеж групата извършва на 5 май 2012 г. в София, в заложна къща „Класик груп“, като отново извършителите са били маскирани и въоръжени с автомат „Калашников“, пушка-помпа и пистолети. Служителите и клиентите в заложната къща също били заплашени с убийство и принудени да легнат на земята и да не мърдат. Служител на заложната къща, под заплахата от насочен срещу него автомат, отворил сейфа, откъдето били отнети бижута и пари за повече от 17 000 лева.


По време на обира участник в групата - полицейски служител, е прослушвал полицейските честоти, а друг - ефрейтор от военното поделение в Горна Баня, е наблюдавал за полиция в района на заложната къща. При бягството им извършителите са били ескортирани от втори автомобил, управляван от полицейския служител, за да се легитимира със служебна карта, ако бъдат спрени за проверка.


С решението на Върховния касационен съд ръководителят на групата Върбан Борисов е осъден окончателно на 18 години затвор; Иван Иванов – тогава ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна Баня – на 18 години затвор; Илиян Митов – тогава служител на 01 РУП-СДВР – на 11 години затвор; Денислав Митков и Димчо Димчев са осъдени на по 18 години затвор, а Ангел Русев, Иван Митов и Христо Мирчев получиха по 11 години.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от