Свързани новини

26.07.2016 10:57

Шефът на Агенцията за бежанците: Нямаме информация как атентаторът от Ансбах е влязъл в България

Видян 1551 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута – на бежанец и хуманитарен статус”, поясни в ефира на Нова тв председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

  Оказа се, че атентаторът от Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014-а. 27-годишният сириец, който се взриви в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 г. Той е регистриран в център в „Овча купел” в София.

След като получава хуманитарен статут, той напуска България, уточни тя.

„Към този момент атентаторът не е бил радикализиран и не е представлявал опасност за страната ни”, заяви Първанова.

„Лицето задължително се беседва в случай, че е преминало нелегално граница, от ДАНС. Ако има отказ, ние разбира се не предоставяме статут на бежанец”, поясни още тя.


  Междувременно Ислямска държава разпространи видео, на което твърди, че е заснет нападателят от Ансбах и заканата му за самоубийствен атентат, съобщи бТВ.

    Видето започва с надпис, че ще говори Мохамед Далеел. На кадрите се вижда мъж, загърнат с черен шал през лицето. В обръщението си той заявява своята вярност към лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади и че възнамерява да осъществи "операция мъченичество" в баварското градче.

   Достоверността на видеото няма как да бъде потвърдена, но се разпространява от информационната агенция на Ислямска държава.

   Нападението в германския град Ансбах е атентат, а нападателят е джихадист, обяви вчера баварската полиция. Разследващите са открили в лаптопа на 27-годишния сириец видеа, свързани с Ислямска държава, и инструкции за направата на самоделна бомба. В мобилния му телефон е намерено видео, в което той се заклева във вярност на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади. По данни на германското министерство на вътрешните работи, извършителят е от сирийския град Алепо. Той се е заклел да "отмъсти на германците, защото пречат на исляма". Същевременно полицията в Нюрнберг съобщи, че е арестуван заподозрян, познавал атентатора.

  Много доказателства говорят за ислямистки характер на деянието, обяви вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.

   Нападателят е имал проблеми с полицията заради използване на наркотици и други провинения, страдал е и от пристъпи на депресия и на два пъти е правил опити да сложи край на живота си, заради което е получавал психологическа помощ.


   Сириецът се е регистрирал първо в България и се е подготвяла депортацията му у нас. Той не бил депортиран за България поради "психическата му нестабилност", заяви министърът на вътрешните работи на Германия Де Мезиер вчера.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв