Свързани новини

25.07.2016 11:10

Протест иска оставката на министър Москов заради пръстовия отпечатък

Видян 1868 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Десетки се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването (МЗ) с искане за оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов, предаде БНР. Събитието се организира във Фейсбук и е свързано с пилотните тестове на системата за пръстови отпечатъци в болниците. Миналата седмица Здравната каса обяви, че системата ще се тества първо в пет болници в страната, от тази седмица – в още 20, а на 1 октомври вече ще е задължителна за всички лечебни заведения.  Ако пациентът откаже пръстов отпечатък, на болницата няма да бъде платено и може да откаже да го лекува. Системата е поредната оспорена пред ВАС промяна на здравното министерство, за която тече поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер, без да е ясно дал ще мине в съда.

   Срещу въвеждането на идентификатора вече се обяви Българският лекарски съюз. Според неговия председател д-р Венцислав Грозев това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите: "Кой е този български лекар, който ще изхвърли пациента си, ако пациентът пък не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор? То, дори и да бъде лекуван, няма да бъде за последно в болницата… Що за логика е това?"



   От своя страна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е категоричен, че системата е в интерес на пациентите: "Пациентът за първи път става контрольор на това, което се случва в НЗОК. Аз съм убеден, че това е в полза на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Не е в полза на онези, които мошеничестват."


   Сред мотивите за днешния протест са също скандалът с ваксините, проблемите във Фонда за лечение на деца, както и дискриминирането, според организаторите, на децата с увреждания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци