Свързани новини

22.07.2016 11:17

Забранените за риболов зони в Черно море стават ясни до седмица

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     От началото на 2016 г. по крайбрежието на Черно море в българския участък са открити 108 тела на загинали делфини – рекорден брой в сравнение с 56-те подобни случаи, регистрирани през миналата година, предава Reuters.

Причините за смъртта на морските бозайници все още се изяснява, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева, добавяйки, че 77 от телата на делфините са открити по Южното Черноморие.

"Предвид сигналите до нас за големия брой мъртви делфини по Черноморието ни, които са обявени за защитен вид, предприехме мерки за издаване на забрана за риболов в райони, където има популация на делфини", написа във Фейсбук Борисов след специална среща, на която разговаря с организации, за да бъде намерено решение на проблема.

   По думите му Министерството на околната среда и водите ще обяви до седмица точни данни къде в Черно море се намират тези зони.

   По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени огранизации преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни.
 


  От своя страна, рибари твърдят, че масовият мор на делфини в Черно море е заради детонация по време на военно учение. Те са против обявеното намерение да се забрани риболова.

„При детонации силата на звука е 170 децибела, а тя вреди на вестибуларния апарат на делфините. Вследствие на това те се дезориентират и се губят. При малките това е фатално, защото сучат на два часа и когато са далеч от майките си, умират“, коментира пред "Труд“ доц. д-р Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология към БАН във Варна.

Той поясни, че за да се разбере причината за смъртта на делфините, трябва да се направят аутопсии на труповете им. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще