Свързани новини

20.07.2016 15:52

В болница само с пръстов отпечатък от 1 октомври

Видян 2314 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Влизането в болница от 1 октомври ще става само с пръстов отпечатък. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да откаже да го лекува. Системата е поредната оспорена пред ВАС промяна на здравното министерство, за която тече поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер, без да е ясно дал ще мине в съда.

   Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър Петър Москов в началото на октомври м.г. Заради идеята Българският лекарски съюз отказа да подпише рамковия договор за тази година, а личните лекари излязоха многократно на протест.



   Лечебните заведения, в които от вчера тестово има инсталирани устройства, са столичните УМБАЛ „Света Анна“, Първа градска болница, АГ болница "Света София" и Онкологичната болница, както и МБАЛ-Русе.

Фирмата-изпълнител на договора е осигурила безплатно до 3 устройства за генериране на Уникален идентификационен номер. Тестът е работен и е предвиден в договора за изграждане на регистрационната система.

   Главният експерт в НЗОК Мартин Банков обясни на пресконференция във връзка с тестовото внедряване на Регистрационната система за здравноосигурителни събития в лечебните заведения, че дори и след заработването на пръстовите идентификатори спешните случаи първо ще се лекуват, а после ще се регистрират в системата, предаде Фокус.



„На никого няма да бъде отказано плащане, ако първо е лекувал, после е регистрирал пациента“, увери той.

   След въвеждането на системата в болничните заведения ще последва и внедряването им в аптеките и всички останали медицински структури.

  Само по единен граждански номер ще могат бъдат приемани в болница новородените, децата под 14 години, както и хора с увреждания на крайниците или кожни проблеми по ръцете.

  По думите на Банков, регистрационната система за здравноосигурителни събитията е на стойност 476 000 лева, а едно устройство ще струва 239 лева без ДДС.



    Същевременно в сряда от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) внесоха жалба във ВАС срещу Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Според двете организации наредбата урежда пръстовата идентификация без да има законово основание за това.

   “В мотивите към наредбата се посочва че не са необходими финансови средства за прилагането й, а в същото време, НЗОК вече обяви обществена поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер. Отделно от това всички лечебни заведения в страната и аптеките ще трябва да закупят устройства за вземане на пръстови отпечатъци. Очаква се да бъдат закупени поне 20 000 такива устройства. Предполагаемият общ разходи за тях ще бъде над 4 милиона лева“, посочват от ЦЗПЗ.

 
  Само за десетина дни ВАС отмени други три документа, от които произтичат важни промени в здравния сектор – Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите и Стандартите за спешна медицинска помощ и педиатрия. Както и при здравните пакети, по които се произнесе Конституционният съд, критиките на ВАС са не по съществото на промените, а към неаргументирани и непълни мотиви и липса финансова обосновка.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец