Свързани новини

20.07.2016 15:05

Невиждана чистка на всички нива в Турция, ключова фигура на преврата е арестувана

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      
   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължава прочистването на всички нива в държавата. Днес е арестуван смятаният за ключова фигура в планирането на военния преврат Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник в генералния щаб на армията.


  Задържаните в Турция достигнаха над 9 хиляди души, а 50 хиляди са уволнените държавни служители, сред които над 12 000 души от Министерството на образованието. Вървят уволнения на висшата държавна администрация, разузнаването и други специални служби. Над 2000 са съкратените и в спортното ведомство. Срещу близо 10 хиляди души са предприети съдебни действия.


 
    На всички учени е забранено да напускат страната. Решението е на Съвета за висше образование и е разпратено до всички университети и институти. Също така, Анкара забрани религиозните погребения за поддръжниците на опита за военен преврат, предаде Фокус.

 Директоратът по религиозни въпроси заяви, че имамите няма да могат да водят молитвите да „подкрепилите преврата войници, които се прицелиха в нашата нация“.

 Директоратът, чиито служители са всички 75 хил. имами в страната, заяви че забраната няма да се прилага за тези, които са взели участие по принуда или несъзнателно са изиграли роля.


   Новината за ареста на Мухарем Кьосе идва в момент, в който Турция иска екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен от САЩ. Анкара го обвинява, че той стои зад събитията от петък вечерта. От Вашингтон потвърдиха, че са получили документите, но отказват да посочат дали те представляват официално искане за екстрадиция. Самият Гюлен призова Вашингтон да отхвърли всяко искане от Турция за неговото екстрадиране, което според него има цел политическа вендета.


  По-късно стана ясно, че пенсията и социалните придобивки на имама са били отменени, като и на другите, заподозрени, че са участвали в преварата. за това е съобщил социален работник, пожелал да запази анонимност.


   Отстранен от поста си е и командващият силите на жандармерията на Турция Галип Менди. Според телевизия Си Ен Ен Тюрк причина за това решение били проблеми със здравето на Менди. Медията уточнява, че отстраняването е временно, а функциите му ще се изпълняват от Яшар Ибрахим.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго