14.07.2016 15:04

Без дребен шрифт в договорите за кредити за имоти

Видян 2494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Депутатите приеха в договорите за кредити за недвижими имоти да не се използва дребен шрифт. Кредиторът няма да може да отказва предсрочното погасяване.


Това предвижда приетият на второ четене от парламента Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители. В този случай той има право на намаляване на общите разходи по кредита с лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора.


В новия закон е записано, че кредиторът трябва задължително да даде 14-дневен срок, в който кредитополучателят да реши дали да сключи договор. Забраняват се подвеждащите текстове в рекламите.


Изрично е подчертано, че договорът за кредита е нищожен, ако не отговаря на условията на приетия закон. В договора трябва да е уточнена възможността за прехвърляне на кредита на трето лице, но при прехвърлянето потребителят трябва да бъде информиран.


Кредиторът не може да отказва предсрочното погасяване и няма право на обезщетение или неустойка, когато задължението е погасено след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му. Когато потребителят отправи изрично искане за предсрочно погасяване на кредита, кредиторът е длъжен своевременно да му предостави на хартиен или на друг траен носител информацията за размера на оставащия кредит, общите разходи за оставащата част от срока на договора за кредит преди предсрочното погасяване и размера на обезщетението за предсрочното погасяване, както и използваните за това допускания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.