01/02

Свързани новини

11.07.2016 14:57

7 млн. лева дадохме, 0 лв. взехме от изложбата в Лувъра

Видян 3993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е изхарчила 7 млн. лева за изложбата Епопея на тракийските царе  в Лувъра, а е получила точно 0 лева. Това стана ясно от поверителния договор между Министерството на културата и френския музей, разкри Биволъ. Според  документа  държавата ни е поела най-съществената част от разходите за организацията на събитието. В същото време, в нарушение на европейските норми, отчисления за българските музеи и автори от приходите на Лувъра не се предвиждат.



Според Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) към Съвета на Европа, наемането на музейни изложби, освен културни и цивилизационни измерения, има и един практичен аспект, а именно финансовия. Това дава възможност на галериите с голям туристопоток и съответно оборот от продажба на билети, рекламни материали, сувенири и т. н., да споделят своите „скромни“ приходи. Само за 2014 г. Лувърът има 9 милиона посетители- повече от населението на България.
Като отнесем това към скандално известната изложба на тракийските съкровища, стана ясно, че не просто няма такова споделяне, а на всичко отгоре българската страна е ощетена финансово.



Явно за министъра на културата Вежди Рашидов тези 7 милиона са нищо, както и 28 млн. лв. за ремонта на Квадрат 500, който е на огромна загуба, но за това по-късно. По учебник, след като сме вложили 7 млн. лв за реклама, се очакваше тези пари да ни донесат близо 980 000 000 лева приходи. А Вежди обеща 9 млн. туристи от Франция. Какво се случи – точно обратното. За миналата година у нас са дошли 55 000 французи по-малко, а посещенията в музеите ни бележат спад от 9 %. В същото време парите за реклама на туризма в България са в пъти по-малко от похарчените за изложбата в Лувъра.



Според Рашидов няма и 300 000 лв. и за фолклорния ансамбъл Филип Кутев, Държавния музикален и балетен център – София, както и за театрите в смесените райони и искаше да ги закрие.



Освен, че страната ни не е получила и лев от Лувъра, българският данъкоплатец е трябвало да заплати на 70-те български музеи, които са предоставили експонати за изложбата във Франция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци