11.07.2016 14:41

Водата скача с 50%?

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Цената на водата в различните градове може да скочи с между 30 и 50%, пише Сега. За такова драстично увеличение настояват ВиК операторите с внесените си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) 5-годишни бизнес планове.
От догодина трябва да започне и подготвяната отдавна реформа във водния сектор. Нужните за нея инвестиции, както и подобряването на качеството на водата са основните аргументи за исканото шоково вдигане на цените.



За София планираното увеличение от 2017 г. е с 0.19 лв. за кубик с ДДС, което означава, че цената може да достигне 2.01 лв. при 1.82 лв. в момента. Поскъпване за столицата е предвидено и за всяка от следващите години - до 2021 г., когато потребителите ще плащат кубик вода по 2.63 лв. с ДДС.



Френската Веолия, която държи концесията в София, от 1 май увеличи цените с 3.4%, или с 0.06 лв. за кубик с ДДС. Наскоро от дружеството се похвалиха, че за 5 години са намалили загубите на вода от 60 до 48%, което означава, че почти всеки втори кубик изтича, а загубите се калкулират в крайната цена.



ВиК дружества искат поскъпване на водата още от 1 август тази година във Видин, Враца, Добрич и Разград. По последни данни на КЕВР най-скъпа е водата Търговище - с 3,19 лв. за кубик, следвана от Хасково и Добрич.



Според бившия прокурист на Софийска вода Иван Иванов цената на водата в столицата не може да остане без промяна, защото дружеството се нуждае от средства за инвестиции, КЕВР са на обратно мнение. За да одобри по-високи цени, регулаторът иска да се повиши качеството на водата и да се сменят тръбите. Фирмите масово опонират, че за да направят това, трябва да имат средства, които могат да дойдат само ако цените тръгнат нагоре. Сериозен проблем са и т.нар. търговски загуби - използвана, но неплатена вода. Става дума за кражби на вода, които също се пишат на сметката на коректните потребители. Само във Филиповци годишно не се плащат около 1 млн. кубика, т.е. почти 2 млн. лв. Сега КЕВР трябва да изслуша ВиК дружествата и да проведе обществено обсъждане по заявленията им, едва тогава ще бъде взето окончателно решение.
Както 19’ вече писа независимо от солените сметки, качеството на водата в столицата е много лошо. Мътният цвят и честите спирания са само част от проблемите на софиянците с концесионера. Другият е, че минават дни или седмици преди дружеството да възстанови разрушения при разкопките асфалт, а понякога дори след ремонт той пропада.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените