Свързани новини

06.07.2016 17:10

Проф.Вучева: Излишъкът идва от липсата на капиталови разходи

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Вицепремиерът и финансов министър през 90-те проф.Вучева направи убийствен коментар за състоянието на държавните пари пред в.Сега: „Как ще завърши бюджетната 2016 г.?


     Прогнозата е особено трудна за капиталовите разходи и за субсидиите за двете агенции, които разплащат европейски средства. В бюджета за тази година са предвидени капиталови разходи за общо 2.5 млрд., но за петте месеца реално са инвестирани само 100 млн. лева. Общо по консолидираната фискална програма са планирани 6 млрд. лева капиталови разходи, а за четирите месеца са отчетени само 500 млн. лева. Точно на това значително изоставане се дължи отчетеният излишък - 2.3 млрд. лв. по консолидираната програма и 900 млн. лева по държавния бюджет. При условие че до края на годината изоставането в капиталовите разходи се преодолее, можем да очакваме, че излишъците ще изчезнат. Спазването на "тавана" за бюджетния дефицит от 1.8 млрд. лева в голяма степен ще зависи от благоприятното развитие на случая "НЕК", от хипотетичните 600 млн. лева приходи от летищната концесия и от фактическата субсидия за Националния фонд и фонд Земеделие.



     Преди няколко дни по повод обвиненията на опозицията за спрени пари по програмата за селските райони за изтеклия период 2007-2014 г. зам.-министър на земеделието също заговори за счетоводство. Според неговото обяснение парите по програмите не са пряко свързани с работата на одитната фирма Гран Торнтон, на която в края на миналата година бе възложено да провери плащания за 552 млн. евро. Ставало дума само за някакви "методологически различия", което нямало отношение към разходите по проверяваната програма. Тези оправдания не са полезни за никого от участниците в процеса на получаване и харчене на европейски пари. Не само при фонд Земеделие, но и при Националния фонд, т.е. и при двете разплащателни агенции по еврофондовете, се забелязва подценяване на счетоводните правила и изисквания.

Подценяването на счетоводството от години е слабост при управлението на бюджетните пари, особено при отчитането на фискалния резерв.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв