Свързани новини

02.07.2016 09:40

Атентаторът от летище Ататюрк бил свързан с екзекуцията на родни шофьори в Ирак

Видян 1660 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Нови данни относно смятания за организатор на атентата на летището в Истанбул чеченец Ахмед Чатаев - Едноръкия се изнася от турските медии, предаде бТВ. Той фигурира официално в черния списък на САЩ за борба с тероризма от октомври 2015 г. Службите отбелязват, че Чатаев е замесен и отговорен за инцидентите през 2014 г. с двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов. Както е известно, те бяха отвлечени от ислямски екстремисти в Ирак и впоследствие - обезглавени.



Ахмет Чатаев е задържан на 21 май 2011 г. на ГКПП Капитан Андреево на път за Турция. Властите са го арестували за тероризъм, а Русия е поискала екстрадирането му. България обаче отказва да го прати в Русия с мотива, че е "политически противник на Путин" и се ползва със статут на бежанец в Австрия. Родният съд му дава свобода и той си тръгва от страната ни с Коран на руски език и килимче за молитви, подарени му в ареста от мюфтията на Хасково. 


Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Според руските медии той е известен още като Майер Дейвид и Ахмед Ал-Шишани.


Разследващите власти в Турция потвърдиха самоличността на двама от атентаторите самоубийци - Раким Бургаров и Вадим Османов. До тази информация са се добрали от компютър, останал в квартирата им, който не е бил с унищожен харддиск. Третият атентатор все още е неизвестен. Арестуваните са общо 24 души по подозрение за участие в акта.


Припомняме, че при кървавия атентат на летище Ататюрк в Истанбул загинаха 44 души, а тежко ранените са 239. Сред тях няма пострадали българи.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за