Свързани новини

01.07.2016 16:53

Митов със задача да ни сдобри с Русия

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    "По европейските правила ще се развиват енергийните проектите между ЕС и Русия", заяви след двустранната си среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, първият ни дипломат Даниел Митов след разговора им в Сочи за края на руското председателство на ЧИС (Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) – Organization for Black Sea Economic Cooperation (BSEC), предаде БНР.

Той проведе още и две двустранни срещи с турския и молдовския външни министри Мевлют Чавушоглу и Андрей Галбур.

   За първи път от две години насам се провежда среща между български и руски външен министър. Според ръководителя на българската дипломация Даниел Митов разговора с руския му домакин Сергей Лавров е бил много открит и той е имал възможност да постави на масата повечето от откритите въпроси и проблемни моменти, които са се понатрупали.

Министър Митов постави акцент върху енергийния аспект на двустранните ни отношения.

"Ясно е също така и че енергийните проекти между Руската федерация и европейските държави-членки на Европейския съюз ще трябва да се развиват. Това енергийно сътрудничество обаче трябва да става по европейските правила и одобрените от Европейската комисия проекти", обясни Митов.

По отношение на разговорите с турския си колега Мевлют Чавушоглу, Митов заяви, че това е била възможност да обсъдят общия дневен ред между ЕС и Турция в контекста на миграцията.

"Аз поставих естествено и въпроса за изпълнението на споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Република Турция, като в момента се работи по изработването на пътна карта за постигането на визова либерализация. Европейската комисия води преговори с турското правителство, като ние държим за възможно най-бързо започване на изпълнението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, което е и едно от условията за постигането на визова либерализация така или иначе", обясни българският министър.


   По-рано днес пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов заяви, че задачата, която е поставил на Митов "е да нормализира, ако е възможно разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях и превръщането в най-големия враг на Балканите за Русия".



 „Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, Белград и Будапеща, заобикалят ни, с което се създава едно излишно напрежение”, обясни Борисов.

 По думите му, политиката на страната ни трябва да е балансирана спрямо всички. „Това е среща на външните министри, така че руският външен министър Лавров има среща и с турския външен министър и с българския и предполагам на 4 очи с всички. Ние имаме да решава енергийни проекти с тях. Имаме да решаваме доста неща в областта на визовия режим и облекчаването му. Знаете има и санкции, тази година няма да паднат, но догодина поне да се облекчат в сферата на селското стопанство, защото там търпим огромни загуби към момента”, обясни премиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...