Свързани новини

30.06.2016 18:07

Нюзуик: САЩ и Китай пред неизбежна война

Видян 2101 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обявеният от Си Дзинпин съюз с Путин – военен, икономически, политически, енергиен и медиен, не играе предупредителна роля само преди срещата на върха на НАТО идната седмица, както вече писа 19’. Според авторитетното списание Нюзуик войната между Китай и САЩ е неизбежна. На сайта на изданието е качено видео на говорителя на министерството на външните работи в Пекин, който предупреждава Вашингтон, че  действията по настаняването на нови и нови кораби, оръжия и войници в новите им бази в Южнокитайско море, по-точно във Филипините не са „опазване на мира”. И изборът за война е на американците.


Още преди 2 години през май САЩ рязко увеличиха военното си присъствие в тази част на Тихоокеанския район, явно насочено срещу Китай, малко след като официализираха режима в Киев и анонсираха новата политика за „фронтовите натовски страни (сред които и България)” по границите – сухопътни и морски с Русия. Историята се развива оттогава.


„Спорът между САЩ и Китай създава условия за военен сблъсък между двете страни. Това лято международният съд ще каже имат ли основание Филипините да предизвикват Китай на спорния морски път и за първи път Пекин изглежда ще изпрати ядрени подводници в Южнокитайско море”, пише Нюзуик, а изданието не може да бъде обвинено в путинизъм или любов към Ци.


Затова списанието изтъква и американските доводи: „Според САЩ това са международни води, поне докато спорът между съседите не бъде решен. Дотогава американският флот се чувства гарант за свободата и навигацията, която включва някои от ключовите международни морски линии”.


„Големият конфликт всъщност е излизането на Китай като най-важна регионална сила, заедно с настояването на САЩ да бъде полицаят на Тихоокеанския район”, коментира Нюзуик.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за