Свързани новини

29.06.2016 17:11

Кристалина харчи €1 трлн. за евроармия за 7 години

Видян 1929 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 ЕС изчака да мине Брекзит и вече може спокойно да признае, че ще изхарчи 1 трилион евро за 7 години, за да изгради собствена добре въоръжена единна армия, разкрива лондонският в. Дейли Експрес. Това е част от цялостна стратегия за разузнаване, защита и охрана на границите, която Евросюзът ще задейства. Първата стъпка от нея ще бъде приемане на Европейска конвенция за правата на човека.


Според коментари от ЕК, нямало пряка връзка между минаването на британския референдум и официализирането на новата идея на Брюксел. Но е много вероятно да е станало точно така, за да не бъдат давани още аргументи на евроскептиците. Истината е, че Германия и Франция от доста време обсъждат идеята. С единна армия и новата фикс идея на председателя Юнкер за включване на всички членки на Съюза в единната валута – еврото, на практика ще бъде затворен кръгът на единната евродържава – нещо като СССР на 21-и век с отделни републики, но под една шапка.


Експрес цитира „българския икономист и администратор Кристалина Георгиева, в момента служеща като еврокомисар по бюджета и човешките ресурси, която нотифицирала (б.р. известила) членовете на бюджетната комисия на ЕП, че нейните подчинени се нуждаят от още време, за да попълнят предложенията по темата, защото досега били много заети с мигрантската криза”. Комисията има среща в Брюксел тази седмица.


Досега основен противник на идеята за обща армия беше Дейвид Камерън – отиващият си след провала си на референдума премиер на Великобритания: „Не е правилно ЕС да има армии, въздушни сили и всичко останало”. Причината е ясна – близкото сътрудничество със САЩ в НАТО, на което евровойската ще бъде реална алтернатива. Освен това, с Брекзит, Островът си спестява 150 млрд. евро, като донор на 15% от фондовете на ЕС.


Пред Експрес всичко е потвърдено от социалистическата евродепутатка от Италия Мерчедес Бресо: „Забавянето на дебатите е факт досега, защото не беше моментът да си създаваме проблеми”.  По нейно признание всичко е било готово за приемане още през декември 2015 г., но се е чакало, заради референдума.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако