Свързани новини

24.06.2016 09:32

Великобритания напуска ЕС

Видян 3979 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Великобритания гласува за напускане на ЕС с 51.89%,които са подкрепили оставането спрямо 48.11%. Досега Съюзът само се бе разширявал, но никога не е бил напускан от свой член и се оказа, че Лисабонският договор не посочва изрично как точно трябва да стане това. Въпреки че де юре не е задължително, това решение на британския народ няма как да бъде променено от политиците, защото това със сигурност ще доведе до катастрофа. Прогнозите на 19 минути за предстоящо разпадане на Великобритания вече намират потвърждение - шотландският премиер се обяви за оставане на тази част от Острова в ЕС, което автоматично значи нов референдум за независимост, който този път ще успее. Отцепване пожела и малкият, но знаков Гибралтар, откъснат навремето от Испания, която се бори за него и не спира да настоява за връщането му. Над 95% от хората там си поискаха Европа. Със сигурност пада премиерът Камерън, който без друго е със сринато доверие, след като САЩ поразиха него и заместника му Озбърн с извадените Панама пейпърс. Консевраторите се надяват бившият кмет на Лондон Борис Джонсън да оглави правителството, но по-логичен изглежда вариантът с предсрочни избори, които най-вероятно ще спечели социалистическата опозиция. Удари понесе националната валута - британският паунд, който се срина. Сринаха се и акциите на компаниите от Острова с невероятните 9% - това са стотици милиарди, изгорели за една нощ, както и цялата борса в Ситито, подкрепило ЕС. Това е ужасна новина, тъй като със свалянето на лихвения процент от ЕЦБ и Фед под 0-та, това бе основното убежище за големите пари. А Лондон е вторият по сила финансов център на света, на практика равностоен на Ню Йорк. Вероятно ще предизвика нова световна икономическа криза.


 Сред първите отзиви от чужбина е възклицанието в Туитър на Герт Вилдерс, лидер на Партия на свободата в Холандия: "Ура за британците! Сега е наш ред. Време е за холандски референдум". 


 Лидерът на френската партия Народен фронт Марин льо Пен също приветства решението на Великобритания и призова да бъде проведен аналогичен референдум във Франция.

  От своя страна, германският вицеканцлер Зигмар Габриел: "Проклятие! Лош ден за Европа".

„Новините от рано сутринта от Великобритания са наистина отрезвяващи. Изглежда, че това е тъжен ден за Европа и Обединеното кралство“, написа пък външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.


  Паника обхвана световните борси тази сутрин.

Частичните резултати от преброяването на гласовете на референдума във Великобритания доведоха до срив на Токийската фондова борса и регистрира 3% спад, съобщи БНР.



Курсът на еврото спрямо йената падна до най-ниското си равнище от януари 2013 година, под въздействието на перспективата за победа на привържениците на Брекзита. Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята. Само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си. Едновременно с това британската лира също се срина до най-ниското си равнище от 2013 година.

Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 година, когато спекулациите на милиардера Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи.

Цената на петрола сорт Брент спадна до 47,85 долара за барел. Златото, смятано за сигурна инвестиция,  поскъпна с 4 процента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.