Свързани новини

17.06.2016 16:08

Първанов: АЕЦ Белене трябва да бъде построена

Видян 1320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Макар и с голямо закъснение, трябва да възобновим строителството на АЕЦ „Белене“.  Изненадани  сме от възторга, който предизвика решението на арбитражния съд, по иска на „Росатом“. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПП  АБВ  и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Изненада е този възторг, необясним на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на решението на арбитража за „Белене“. Шест поредни правителства имат отговорността да се стигне до тук. Вече  имаме единия реактор за централата и  вместо да се чудим какво да го правим - дали да го държим на съхранение на руска територия и да му плащаме не знам какви огромни суми, или пък да търсим къде да го продадем, мисля,че макар и с голямо закъснение, трябва да възобновим строителството на „Белене“, посочи той.
„От център на енергийната политика за Балканите страната ни се превърна в периферия. Не бива повече да чакаме пасивно резултатите от срещи на високо равнище, които се провеждат при съседите ни“, заяви още  Първанов.


  По думите му е необходима спешна среща между българския  премиер Бойко Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин.  „Категорично, мисля, че много отдавна трябваше да има на първо време телефонен разговор, защо не и среща при все, че се натрупаха много тежки и неприятни моменти в отношенията между двете страни, но рано или късно ние трябва да започнем да ги изчистваме“.
Тезата на Георги Първанов подкрепи и зам .-председателят на Народното събрание,  зам .-председател на ПГ  на АБВ  и енергиен експерт Кирил Цочев. „Решението на арбитража не би трябвало да е изненада за никого. Още в началото на годината беше ясно, че това решение щеше да бъде взето. Видяхме вчера заглавията, чухме тезите, че българската страна е спечелила. Истината е , че българската страна дори не знае какво оборудване като цяло  е произведено  до момента от „Атомстройекспорт “. По-добре е в момента да се помисли от къде ще се вземат пари да се плати това оборудване и по-важното: какво ще се прави това оборудване. Варианти  има, но трябва да се седне и да се  проведе професионален дебат, а не да се развива политическо говорене по темата“, посочи Цочев. Той припомни, че АБВ  има изготвени конкретни  предложения за енергийна стратегия,  включително и за развитието на сектор „Ядрена енергетика“.



„Трябва да падне мораториумът, който управлението на Борисов в предходния му мандат  наложи върху развитието на ядрената енергетика и в частност на територията на Белене. Най-добрият начин да се реши този въпрос е чрез приемането на една нова стратегия за развитието на ядрената енергетика, в която ясно, точно, категорично да се поеме отговорността за възобновяване на строителството  на „Белене“, допълни Георги Първанов.



Лидерът на АБВ  коментира и политиката на държавата по отношение на осигуряването на газова независимост на страната ни. „Прави се имитация на действия за газова независимост. Интерконекторите  са байпаси .  Интерконекторът  може да служи за преодоляване на кризи, дай Боже да не възникват, както беше през 2009 г. Не искам да подхващам темата за цялата тази имитация с така наречения Газов хъб „Балкан". Ние ще строим интерконтектор , един,  втори и смятаме, че това ще ни създаде условия за газов хъб. България можеше да бъде енергиен, в това число и газов преразпределителен  център, във времето, когато имаше „Южен поток" - 63 млрд . , „Набуко " - 31 млрд ., т.е - над 90 млрд ., можеха да минават през България“, посочи той.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и