Свързани новини

07.06.2016 17:28

КС реши да гледа делото за референдума на Слави

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Конституционният съд  допусна за разглеждане искането на президента Росен Плевнелиев за установяване на противоконституционност на три от въпросите за референдума, иницииран от Шоуто на Слави, който трябва да се проведе заедно с президентските избори през есента.



  В края на май Плевневлиев поиска от КС да се произнесе за допустимостта на въпросите за дистанционно гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за мажоритарното избиране на шефовете в полицията. Според държавния глава трите въпроса, за които сезира КС, се отнасят към формата на държавно устройство и управление, а те са в компетенциите на Великото Народно събрание. Докладчик по делото ще бъде Кети Маркова, която е от президентската квота, както е и председателят на КС Борис Велчев.



   Срещу искането на Плевнелиев пък миналата седмица се обявиха от Фондация Български адвокати за правата на човека. Според тях с него се създава риск за блокиране възможността Народното събрание да изслушва хората, би изолирало депутатите от суверена и би задълбочило вече забележимата пропаст между тях. Адвокатите не споделят и мнението на Плевнелиев, че промяна на броя на депутатите, начина на назначаване на полицейските началници или въвеждането на електронно гласуване могат да засегнат или да променят характера на държавното управление.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.