Свързани новини

02.06.2016 17:02

3,5 милиарда нов дълг заради въоръжаването

Видян 5413 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       След четири часа дебати парламентът даде зелена светлина на искането на правителството за модернизация на въоръжените сили за почти 4 млрд. лева. Независимият депутат Георги Кадиев предупреди, че този разход ще увеличи външният ни дълг с 3,5 милиарда. 19’ припомня, че борчовете вече са ни 26 208 122 000 лв., което е близо 30 % от БВП.
Зад искането на правителството за новата бойна техника застанаха единодушно ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ, БДЦ, ДПС, против бяха само БСП и Атака. С тези пари ще се купят нови бойни самолети, два патрулни кораба, а част от тях ще бъдат похарчени за договори за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, докато на армията не се осигурят новите машини.
Всички военни експерти са единодушни, че е по-добре да бъде изградена противовъздушна отбрана, отколкото ненужно да се обогатяват флотът и авиацията, което могат да си позволят само богатите страни. Припомняме, че България имаше ПВО, но Турция ни накара да унищожим ракетите си, за да бъдем допуснати в НАТО. Все още помним протестите в Змейово и последвалата екокатастрофа.
Кадиев остро разкритикува решенията на парламента.  „Първо, когато са окомплектовани 80% от състава в армията и заплатите са замразени от 5 години, най-важното е да се инвестира там.
Второ, можем ли да си позволим този разход, който ще увеличи бюджетния ни дефицит с поне 0.8 % за следващите 8 години, а външният ни дълг с 3,5 млрд.лв.? Не чувам нито дума от министъра на финансите.
Трето, говорим за цена на придобиване, която обаче е 20 % от общия разход. Другото е въоръжение, поддръжка, личен състав, обучение, ремонти. Да не купим самолети и фрегати като онези хеликоптери, които останаха без въоръжение?
Четвърто, интегрирана ли е тази техника с МВР, особено корабите? Защото в момента двете министерства имат различни комуникационни системи и на границата не си говорят, въпреки че патрулират заедно. Не чух дума и за това.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на