02.06.2016 14:22

Транспортът без проблем с новия билет

Видян 3661 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    В първия ден на новата цена на билета реших да хвана трамвая до вкъщи. Работя зад Съдебната палата, живея в Борово и се оказа, че с новите чешки мотриси се стига за 12 минути, докато с колата – за два пъти повече време, често и за три пъти повече.
Оказа се също пълна лъжа, че ватманите нямали билети и ресто и че автоматите на борда не били програмирани за новата цена. Всичко  си работеше перфектно, също както климатикът, визуалното и гласовото известяване, часовника, видеосистемата в трамвая, чист и спретнат.



За разлика от общинските съветници и депутатите, които ползват безплатни карти – опозиционните в това число, но сутрин, обед и вечер жалят „билетчето”, редовите пътници в градския транспорт обсъждаха навъсилото се над София небе и дали ще вали, как касиерката в Билла ги друснала с 2 лв. повече в сметката от 6 лв., новите държавни дългове – всекидневните теми. Повечето просто гледаха навън през големите прозорци. Трамваят беше полупълен,  но никой не спомена паролата „лев-и-шейсет”, никой не изрази граждански протест, никой не използва плащаните незнайно от кого в стотици хиляди тираж „банкноти” с лика на кмета.



Знаете ли защо? Ами, защото хората вероятно виждат с очите си, че за разлика от при Софиянски, когато билетът стана от 6 стотинки – 1 лев, но все си бяхме с Икарусите, нещата много се промениха през последните 10 години. Построиха се 35 километра метро, което е една огромна инвестиция. Никъде другаде в Европа човек не може да пътува в подземна железница за 80 евроцента. От 59 страни – от Хонконг до Бразилия съм го ползвал, където го има, а по-евтино съм видял само в Буенос Айрес. И никъде метрото не е толкова чисто. В Париж, Лондон и Виена на места дори е гадно. Почти всички тролеи – 93% също са чисто нови, климатизирани и дигитализирани като трамваите. Повече от половината автобуси също се подмениха, а през есента идват още 110, с което вече ¾ ще са нови. Ще имаме и 40 безвредни, от които 20 електрически. И при това цената в София, дори на „лев-и-шейсет”  остава ВТОРАТА НАЙ-НИСКА В ЕС. На повечето места на континента Европа изобщо, в това число на Балканите, е двойна, че и отгоре, включително на такива, където нямат метро и столиците са тройно по-малки. Това са простите факти.
Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на