31.05.2016 12:37

Българската икономика остава една от най-неконкурентните в Европа

Видян 1525 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път, след 5 години стагнация, българската икономиката се отделя от дъното. Това показва Годишникът на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в Швейцария, предаде БНР.


Въпреки покачването с 5 позиции през тази година, страната ни заема 50-о място от 61 икономики. Така тя остава една от най-неконкурентните, като с по-ниски показатели в Европа са само Гърция, Хърватия и Украйна.


Анализът на Центъра за изследване на демокрацията, който е официален партньор на Института за развитие на управлението,  показва, че отрицателно влияние върху конкурентоспособността на българската икономика продължават да оказват натрупаните лоши кредити и фалита на КТБ.


Нивата на безработицата също остават високи, въпреки понижението, което се наблюдава през последните две години. Това, съчетано с ниското заплащане, продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри и увеличение на дела на скритата икономика.


Според бизнеса, основните предимства на българската икономика продължават да бъдат благоприятният данъчен климат, квалифицираната работна ръка и ценовата конкурентоспособност. От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че, за да се подобри ситуацията, е необходимо на първо място да се намерят дългосрочни решения, свързани със здравеопазването, демографската криза и образованието, трябва също да се укрепи и съдебната система, да се разнообразят доставките на газ, да се справим с енергийната бедност и да се премахнат предпоставките за енергийните монополи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и