Свързани новини

31.05.2016 16:00

Пирогов обвини НЗОК в рекет

Видян 1559 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       
      Директорът на Пирогов проф. Стоян Миланов обвини Здравната каса в рекет, поиска ревизиране на договора, който трябва да подпише с НЗОК, за да бъде изчистен от „щуротии” и обеща, че ефективен протест в лечебното заведение няма да има. На брифинг проф. Миланов заяви, че е бил рекетиран от Здравната каса да подпише некоректния договор, за да преведат пари на болницата. Той обясни, че е бил предложен договор на Пирогов с НЗОК, като под натиск върху него са бързали договорът да бъде подписан. Това обаче той категорично отказва да направи, защото договорът е пълен с различни грешки. По думите му, условието да подпише договора, срещу това да бъдат преведени парите на болницата, е опит за натиск. Той заяви, че четвърт милион души преминават на година през болницата, от които 45 000 остават за лечение, и затова призова за специално отношение от страна на държавата и Здравната каса. Той настоя парите за спешни пациенти на Пирогов да бъдат превеждани авансово.



Междувременно, към  колегите си от Пирогов се присъединиха и спешните медици от извънболничната и болничната спешна помощ. Те отправиха  упреци към здравните власти за неспазени обещания.
Както 19’ вече писа преди 2 дни болницата обяви, че е в стачна готовност заради неизплатени заплати за април и отказва да подпише новия си договор с Касата заради „обидни условия в него“. Но в същото време в седмицата на трескави поръчки от 11 до 14 април, болницата е потрошила близо 100 млн. лв. за лекарства за следващите две години под диктата на ресорния министър Петър Москов.



Междувременно стана ясно, че Пирогов съвсем не е единствената болница, която все още не е подписала новия договор и съответно не си е получила парите от касата за април. От общо 80 болници в София едва 15 са подписали договорите си, като от Касата заявиха, че това се дължи на техническо забавяне, а не на проблеми, свързани с условията на работа.
На приключилото късно в понеделник заседание на Надзорния съвет на НЗОК е било решено парите на все още неподписалите договор болници в София и на още няколко в страната да бъдат преведени авансово, което беше направено във вторник преди обяд. Същевременно НЗОК съобщи, че след взетото решение на заседанието, парите са били преведени по сметките на лечебните заведения. В това число влизат както парите по клинични пътеки и процедури, така и парите за онколекарства и медицински изделия, които Касата плаща на болниците. Става въпрос за 65 здравни заведения в София и още няколко в страната. Директорът на болничната дирекция в НЗОК д-р Страшимир Генев съобщи пред БНТ, че решението за авансовото изплащане на средствата не е било взето под заплаха от стачката, а било планирано. Сигурно е случайно, че в същото време здравният министър се срещна с директора на Института по спешна помощ проф. Стоян Миланов, за да обсъдят доклада, който шефът на Пирогов представи по искане на ресорния министър  още в понеделник.  В крайна сметка  4 427 436 лева вече са получени на сметката на  УМБАЛСМ  Н. И. Пирогов.















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева