Свързани новини

11.05.2016 09:37

Ново срутване в мина Ораново, двама ранени

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Двама работници са пострадали при срутване в мина "Ораново", съобщиха от МВР. Срутването е станало тази сутрин, около 4 ч.



 "Стана изведнъж. Затрупаха ни камъни", успя да каже 42-годишният Емил Пелтешки, докато го качваха на линейката, предаде "24 часа". Той и колегата му Йордан Петров са били затрупани до кръста.  


  Кметът на община Симитли Апостол Апостолов допълни, че единият е от село Полето, а другият - от село Полена. Според Апостолов, държавата трябва да обърне сериозно внимание на дейността на това минно предприятие, където продължават да стават тежки инциденти, при които преди време загинаха и хора.


 Единият пострадал миньор е с фрактура на ломбален прешлен в областта на таза. За него лекарският екип е взел решение да бъде преместен в столицата. Другият миньор е с множество счупвания на двата крака в областта на подбедриците. Собственикът на рудника, Красимир  Михайлов, се е запознал по телефона за състоянието на двамата миньори и е заявил, че ще окаже пълно съдействие на медиците, за  да се гарантира най-доброто лечение на пострадалите. Преди три години, когато при срутване на огромно количество кална и земна маса загинаха петима работници, той бе обвинен, че в рудника не се правят никакви инвестиции и грубо се нарушават изискванията за безопасност. Това обаче не бе доказано от проверяващите институции, както и в съда. Днешният инцидент стана малко след четири часа. До този момент информация от ръководството на рудника няма. Почти всички миньори от нощната смяна са напуснали територията на мината. Двама експерти от Инспекцията по труда в Благоевград пристигнаха на място заедно с двама дознатели от полицията. Още двама инспектори са в болницата и ще снемат обяснения от пострадалите, ако лекарите преценят, че това е възможно.

Семействата на пострадалите вече са информирани за злополуката. Тук са били бащите на двамата пострадали - Йордан на 37 и Емил на 42 години.



Последният тежък инцидент в мина "Ораново“ стана на 16 юли 2013 г., когато една от галериите тотално пропадна, а четирима миньори бяха затрупани от кал и земна маса. При спасителната операция загина още един техен колега. След инспекции, продължили повече от 2 години не се откри конкретна вина за смъртта на петимата миньори. Тогава единствено кметът на Симитли Апостол Апостолов обвини в прав текст ръководството на мината и нейния собственик, че заради занижен контрол и липсата на инвестиции това е капанът на смъртта. Според бившия директор на рудника, Валери Манов, всички предписания на Инспекцията по труда са били изпълнени. Някои от близките на загиналите преди 4 години дори успяха да получат обезщетения, след като заведоха дела.

Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху