Свързани новини

22.01.2009 09:20

200 хиляди панелки в София чакат ремонт

Видян 7176 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

200 хиляди панелни жилища в София, в които живеят близо половин милион души, плачат за основен ремонт. За да бъде спасен най-масовият тип жилища у нас, още предходното правителство прие Национална програма за обновяване на жилищните сгради. Според предвижданията през първия етап от 2005 до 2015 г. от общо 350 хиляди панелки в София, Бургас, Пловдив и Варна трябва да бъдат реанимирани 105 000. Досега обаче по програмата са обновени едва два жилищни едропанелни блока в София, по един в Бургас, в Благоевград и в Габрово.


„Голям процент от панелните жилища се нуждаят от основен ремонт. Не бъде ли извършен такъв, съществува реална опасност техните обитатели да ги напуснат принудително“, коментира за 19` депутатът от НДСВ Яни Янев.


Ако е изградено по световните стандарти, едно панелно жилище разполага с цял век живот. В България обаче специалистите подчертават изрично, че животът на родните панели е около 60 години. Причините за това са много, но на първо място са - лошото изпълнение на строежите и абсолютното им неподдържане.


Още при кметуването на Стефан Софиянски се заговори за строителна програма на общината, която да удължи живота на панелните блокове. Тогава не се случи нищо, положението не се променя и сега. В столицата това е основен проблем, тъй като на територията й има квартали изцяло построени от панелни плоскости.


Първият панелен блок у нас е  построен в София през 1958 г. в кв. "Свобода". Според арх. Евелина Стойкова от Енергиен център-София, в най-лошо състояние са блоковете, вдигани масово през 70-те години. Те са около 6000 на брой, или 33% от общия панелен фонд на страната.


При много от тях връзките между елементите са толкова корозирали, че плочите падат. Друга причина, според специалистите, е и фактът, че при строежа на блоковете, панелите са били захващани само с по четири заварки.


Вследствие на корозията на връзките в столичния квартал "Младост" падна външната част на терасите на апартаменти. В Стара Загора в края на април 1980 г. се срути лицев панел на жилищен блок, който по чудо не е уби човек.


Проблемът с панелните жилища е сред причините за 20-процентния срив на търсенето на жилища в София. Секнал е дори интересът към жилищата от този тип в престижни столични квартали като „Бъкстон“ и „Боровец“. В ж. к. „Люлин“ например цените паднаха до близо 800 евро за кв. за тристаен апартамент.


Единственият начин за удължаване на живота на панелните блокове е санирането. Депутатите обаче отхвърлиха идеята за данъчни облекчения, засягащи отделните домакинства. Такива има единствено когато към саниране пристъпят всички апартаменти в един вход, или блок. 


Санирането на практика означава основен ремонт на блоковете. Проблемите най-често идват от течове по водопроводните тръби и канализациите. Понякога се налага в различна степен да се поднови и цялостната конструкция, както и да се сменят неработещите инсталации и канализации, да се изолират покривът и стените, да се поднови дограмата. Над 2 бона обаче върви санирането на тристаен апартамет. Толкова струва и поправката на покрива на кооперацията.


Аргументът в подкрепа на такъв ремонт е на първо място, че собствениците ще намалят така с почти 50 на сто сметките си за отопление. А при старите панелни сгради - ще бъде удължен животът им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и