Свързани новини

28.04.2016 14:50

Чавдар Георгиев: Управляващите не искат прозрачни и честни избори

Видян 2150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ беше предложила над 60 изменения, които да доведат до прозрачни избори – да се гарантира честността и свободата на избора. За съжаление, нито едно предложение не беше прието. Беше отхвърлено арогантно от десните сили”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев по радио „Фокус”. Според него са били въведени  редица ограничения, които не са по посока на свободни и честни избори. Като пример за това той даде ограничените възможности за контрол и за обжалване, както и променения ред на създаване на секции. „Това, което ще се случи, е по-лоша законова уредба на изборния процес, което ще доведе до объркване и хаос в изборите и тези гледки, които видяхме в зала „Арена Армеец“ и други места в страната, ще са бъдеща практика”, категоричен бе народният представител.


По повод задължителния вот Георгиев подчерта, че по Конституция такъв няма. „По Конституция всеки избирател има право да гласува. Това означава да имаш избор дали да отидеш да гласуваш ли не”, обясни народният преставител. Той каза също, че електронното гласуване е нещо, по което многократно се води дебат у нас. „Знаете че и в Кодекса „Фидосова“ имаше подобни текстове. Те обаче бяха отменени от Конституционния съд”, припомни Чавдар Георгиев. Той изрази мнение, че задължителното гласуване се налага от десните партии, преди всичко от Реформаторския блок, като компенсация на разочарованието на хората от т. нар. демократичен преход. „Който всъщност ни доведе до жалко икономическо положение и жалко съществуване на хората”, констатира социалистът.


Народният представител на БСП каза също, че левицата е против „мъртви души“ в избирателните списъци. „Настоявахме в НС да не се ограничават възможностите за корекция на избирателните списъци. Точно десните сега гласуваха безумни неща в тази посока. Ако вие виждате, че в списъка е написан несъществуващ съсед, нямате право в момента да отправите сигнал и да поискате той да бъде отписан от списъците”, даде пример той.


Чавдар Георгиев каза също, че никой не знае до последния момент какво са решили на тайни съвещания представителите на управляващото мнозинство, но едно е очевидно: „Този закон няма да действа добре. Този закон ще създаде предпоставки за хаос в предстоящи избори. И това ми се струва, че до някаква степен се прави целенасочено от десните партии, именно за да си осигурят служебни предимства и в обстановка на хаос – да могат да правят техните си манипулации, които много явно бяха откроени на последните местни избори през октомври 2015 г.”, смята народният представител.  


По повод гласуването в чужбина Чавдар Георгиев каза, че изборите са акт на волеизявление на суверена и той трябва да бъде гарантиран. „Държавата е длъжна – местата, в които се осъществява този акт на волеизявление, на създаване на държавна власт, да са под контрола на държавата и да няма никакви съмнения, че външни сили могат да влияят на този процес”, коментира той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови