Свързани новини

26.04.2016 16:00

Черно море става новата арена на сблъсък

Видян 2417 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Черно море се превръща в новата арена на сблъсък на цивилизациите, прогнозира в интервю за руския Първи канал Джордж Фридман – шеф на агенция Стратфор и смятан за най-актуалния и най-точния в прогнозите си геополитик на нашето време, лидер на мозъчен тръст, наричан още „частното ЦРУ”. Мнозина го смятат за стратега на администрацията на САЩ в областта на сигурността.



Според авторитета от една страна наблюдаваме съсредоточаване на силите на НАТО край бреговете ни ( не само щатски бойни кораби влизат в морето, но и ние ще правим нови, а президентът Плевнелиев обеща участието ни в обща военна структура с две други черноморски държави – Румъния и Украйна, която пък в понеделник заплаши със съд за измяна командира на своя флот), чийто апотеоз се очаква да бъде изграждане на огромна военноморска база в Одеса. От друга, Русия овладя Крим и най-важното му пристанище Севастопол, а чрез моста при Керченския пролив ще изолира Черно от Азовско море, което планира да остави само за себе си. От трета, Турция осдъществява спешна и многомилиардна програма за инфраструктурно развитие на своето крайбрежие с нова магистрала, нови портове, нови селища и нови курорти, както и нови армейски подразделения по подценяваната досега от нея ивица. От четвърта, пътят на „бежанците”, иначе казано – на ислямисткото нашествие, се движи от Близкия Изток през Турция и Черно море към покоряването на Европа. За него ЕС е слаб и нежизнеспособен, а шансът му е светкавично да покаже сила и лидерство, докато Близкият Изток не го е залял и унищожил.



Всъщност, още от 18 в. се водят периодични войни в и за Черно море, което в Голямата игра на Англия, след това – на Щатите, срещу Русия е наричано „мек пояс” на червената империя.



Фридман бил склонен да промени прогнозата си за разпадане на Русия до 2020 г., тъй като Путин се оказал изненадващо добър да отиграе по печеливш начин възможно най-слаби геополитически карти през последните две години.
Шефът на Стратфор смята, че Китай е пред дилема – според него 40-годишното икономическо чудо е на път да се спука като балон, от който той очаква да изтекат огромни пари и да произтече диктатура. Той смята, че икономически Европа и Азия ще имат продължаващ труден период, докато Западното полукълбо ще има време на благоденствие.

















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали