Свързани новини

25.04.2016 14:56

$60 ще стане петролът, след като прескочи $45

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 
Петролът ще достигне $60 за барел, ако не още лятото, то в началото на есента, прогнозира вицепрезидентът на Лукойл Леонид Федун пред Първи канал на руската телевизия. За пръв път от половин година черното злато мина котировката от 45 в зелено в петък, след като се оказа, че отново за първи път от доста време насам търсенето на нефт в световен мащаб се увеличава. А и без официално споразумение производителите замразиха и дори леко намалиха нивата на добива.



Федун разкри, че макар да се мълчи в медиите, най-големият американски производител на шистов нефт е фалирал, което по всяка вероятност означава, че шистовата революция може да се смята за приключена, поради нежеланието на банките да я финансират. „Те искат да дават пари само при гаранция, че петролът ще се продава за 100 долара и шистовите проекти ще бъдат рентабилни. А такава гаранция за следващите години просто няма кой да даде”, коментира експертът. 



„Нека не ни мислят и пропагандаторите на електрическите коли. Да, вярно е, че 70% от потреблението на горива се пада на автомобилите. Но от тях делът на електрическите е пренебрежимо малък – няма и 1 милион на цялата планета. Поради това Тесла например, по наши изчисления, губи по 11 000 – 12 000 долара на продаден автомобил. Между другото, не се задава един много интересен въпрос. Безвредни ли са наистина електромобилите? Не, не са и никой не мисли къде ще се складира сравнително малкото сега, но предстоящо да нараства количество на използвания от тях литий. Той е един от най-опасните химически елементи, от най-замърсяващите. Да предположим, че прогнозите се сбъднат и през 2050 г. в света има 100 млн. електромобила – какво правим с лития от тях”, разказва Федун, който не крие, че е най-меко казано пристрастен по темата.
А зад гърба му стои в рамка, решен в корпоративните цветове на Лукойл надпис: Keep Calm...we still have oil (Запази спокойствие...още имаме нефт).












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и